Denk wil ‘Utrechtse’ oplossing asielcrisis

Almere moet een voorbeeld nemen aan de manier waarop de stad Utrecht statushouders met spoed aan een woning helpt. Daarvoor pleit Hassan Buyatui (foto) van Denk.

Het raadslid vindt dat grote problemen om radicale oplossingen vragen. In Almere is de doorstroming van statushouders in het AZC al jarenlang verstopt door gebrek aan woningen. De opvang van Almere wordt voor bijna de helft bewoond door vluchtelingen die statushouder zijn.

Buyatui wil van CDA-wethouder Froukje de Jonge (asiel en inburgering) weten hoe zij de achterstanden in huisvesting wil wegwerken. Daarbij stelt hij voor het voorbeeld van de gemeente Utrecht te volgen. Die geeft statushouders gedurende enkele weken voorrang bij woningtoewijzing.

Daardoor kan de vastgelopen asielketen weer in beweging worden gebracht, vindt het bestuur van Utrecht. Denk wil van de wethouder weten wat Almere kan doen als bijdrage aan het opheffen van de asielcrisis.

Geschreven door