Azc Almere krijgt bibliotheek met kinderboeken

Op het azc van Almere is het straks voor de jongste kinderen mogelijk om boeken mee te nemen en te lezen. In de voorschool van Kindcentrum Ikky wordt namelijk een kleine bibliotheek geopend.

Wethouder Roelie Bosch overhandigt vrijdag rond 10.30 uur, samen met Annerie Brenninkmeijer (directeur De Nieuwe Bibliotheek) en Rhea van der Bent (directeur Kindcentrum Ikky), het eerste pakket kinderboeken, speciaal voor de jongste groep.

In totaal zijn er straks 950 kinderboeken beschikbaar. Ikky doneert 750 prentenboeken van Rikkie de Kikker, in samenwerking auteur Mireille August. De Nieuwe Bibliotheek schenkt 200 verschillende boeken voor kinderen van 0 tot 15 jaar oud.

De boeken staan vanaf eind deze week in een speciale voorschool op het azc. “Ieder kind verdient het om voorgelezen te worden, in welke omstandigheden je ook opgroeit”, zegt Ikky-directeur Rhea van der Bent. “En we zorgen ervoor dat ieder boek op deze manier een kleuter vindt.” De voorschool op het azc, voor de jongste kinderen, bestaat nu vijf jaar en wordt gerund vanuit Kindercentrum Ikky in Almere Buiten. Kinderen worden daar voorbereid op het reguliere onderwijs in Nederland.

Kansen op ontwikkeling
De komende tijd gaan kinderen en ouders uit het azc naar de bibliotheek om, samen met de medewerkers van de bibliotheek, boeken uit te kiezen. Zo kunnen ze zelf de meest geschikte collectie samenstellen. Directeur Annerie Brenninkmeijer: “We leren kinderen graag al op jonge leeftijd hoe leuk lezen is. En we wijzen ze graag de weg naar de rijke collectie en activiteiten van de bibliotheek. Met dit project dragen we daar ook voor de jongste bewoners van het azc aan bij.”

Het project is onder meer mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Almere. Wethouder Roelie Bosch: “Alle kinderen in Almere moeten zich kunnen ontwikkelen, ongeacht hoe ze hier terecht zijn gekomen. De kinderen van het azc kunnen nu ook kennismaken met de bibliotheek en spelenderwijs aan hun taalontwikkeling werken.”

Jong geleerd is oud gedaan
Er waren al programma’s van De Nieuwe Bibliotheek om jongeren op het azc aan het lezen te krijgen. Die zijn erop gericht dat mensen de weg naar de bibliotheek leren kennen, zodat de bewoners alle mogelijkheden leren kennen die ze daar tot hun beschikking hebben. De jongste groep op het azc kan natuurlijk nog niet zelfstandig naar de bieb. Daarom komt De Nieuwe Bibliotheek nu naar ze toe met een speciale ‘mini bibliotheek’ voor de jongste kinderen.


Met lezen kan je niet vroeg genoeg beginnen, vindt Kindcentrum Ikky. Boeken en prentenboeken zijn van groot belang voor de ontwikkeling van taal bij kinderen, of ze nu zelf lezen of worden voorgelezen. Zoals eerder beschreven waren er voor de jongeren op het azc al verschillende programma’s om ze toegang te geven tot de grote collectie en activiteiten van De Nieuwe Bibliotheek. Het programma voor jonge kinderen is daar het nieuwste onderdeel van.

Geschreven door