Floriadebonus blijft uit maar overnachtingen toerisme Flevoland weer op niveau 2019 van voor corona

Het aantal toeristische overnachtingen in Flevoland is weer terug op het niveau van 2019, het jaar voor corona, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In totaal werden dit jaar tot en met juni 208.000 overnachtingen geteld, tegenover 197.000 in dezelfde periode in 2019. Van een dikke Floriadebonus blijkt vooralsnog geen sprake. Van april tot en met juni hebben 129.000 toeristen in Flevoland overnacht. In 2019 waren dat in dezelfde periode 122.000. Een lichte stijging dus maar lang niet de verwachte extra 370.000-410.000 overnachtingen volgens het Masterplan Floriade uit 2015. Ook de verhouding binnenlandse en buitenlandse toeristen is vergelijkbaar met 2019 terwijl je een groter aandeel buitenlandse toeristen door de Floriade zou verwachten. Wellicht zijn er veel meer dagtoeristen op de Floriade afgekomen dan gedacht of verblijft een groot deel van de bezoekers dat wel overnacht in hotels in Amsterdam. Dat blijkt niet uit de cijfers.


Het gevolg is dat er ook veel minder extra inkomsten door de Floriade bij hotels, campings en B&B in Flevoland binnenstromen dan waar het Masterplan en de latere bijstelling in 2020 van uitgingen. In 2015 werden die extra baten nog geschat op 9-11 mln euro. Met precies nog 8 weken te gaan zullen die baten aanmerkelijk lager liggen. Erg spijtig want de sector kon na 2 magere coronajaren wel een stevige oppepper gebruiken.

Geschreven door