FlowerPowerWalk-expositie naast Flevoziekenhuis

Het bekende ommetje om het gebouw van het Flevoziekenhuis heeft sinds kort een extra dimensie. Vijftig amateurkunstenaars maakten in het voorjaar kunstwerken met bloemen en natuur als leidraad. Deze kunstwerken staan tot begin oktober aan de Wandellaan naast het Flevoziekenhuis. Het Flevoziekenhuis is partner van dit bijzondere project.

De amateurkunstenaars uit Almere zijn de afgelopen tijd professioneel begeleid om verder te kunnen groeien in hun creatieve technieken, stijl en zeggingskracht. Ook in het Flevoziekenhuis zijn groei en ontwikkeling belangrijk thema’s en dat is de reden waarom het partner is van dit sympathieke kunstproject. Het is een kleurige verrijking van het bekende ommetje voor patiënten, bezoekers, medewerkers en vele dagelijkse voorbijgangers.

Gezonder door vergroenen

Het thema bloemen en natuur past bij Almere met haar devies Growing Green City: het vergroenen van de stad, samen met haar inwoners. “We weten als geen ander dat bomen, bloemen en ander groen in een wijk of buurt ervoor zorgen dat je minder gestrest bent en daarmee gezonder,” zegt bijzonder hoogleraar Agnes van den Berg over de natuur.

Inspiratie voor iedereen

De schilderijen van bloemen uit de vele werelddelen, van Iran tot Brazilië en India tonen hoe Almeerders vanuit alle culturen naar bloemen en landschappen kijken. De verhalen daarbij zijn inspirerend voor iedereen. Esmee de Bie, een van de jongeren: “Voor mijn schilderij heb ik het thema ‘escapisme’ gekozen. De kunst van het ontsnappen. Dit werk is zo ontstaan omdat de natuur voor mij een vorm van ontsnapping is. Hierbij heb ik er bladeren en bloemen op geborduurd om een extra laag toe te voegen.”

Samen groeien en bloeien

Het plezier van samen aan deze expositie werken en je ontwikkelen als kunstenaar zie je terug in alle schilderijen. De jongste schilder is vijf jaar en de oudste 88 jaar. Hein Walter begeleidde als zorgkunstenaar van de stichting Zijderups een groep demente ouderen. “Ik hou van projecten als de FlowerPowerWalk die verbindend zijn. Dit project heeft de onderlinge vriendschap versterkt. Mijn deelnemers hebben geen besef van het geheel, maar hebben met plezier getekend.”

Rood, groen en blauw

“Stedenbouwers spreken vaak in de termen rood, groen en blauw,” zegt Marcel Kolder, een van de organisatoren. “Daarmee bedoelen ze bebouwing, groen en water. Een stedenbouwkundig principe is deze elementen in gelijke mate in steden te verdelen. Gelijkwaardig als het ware, met de nadruk op waardig. Groen en blauw zijn in veel dichtbebouwde oudere steden ver te zoeken. Terwijl wetenschappelijke studies laten zien dat wij inwoners fysiek en psychisch gezonder zijn als er natuur om je heen is. De beleving wordt versterkt door de herhalende natuurlijk vormentaal die zorgen voor een positieve breinreactie.”

De FlowerPowerWalk is georganiseerd door Marianna Bakker en Marcel Kolder en wordt ondersteund door de stichting Breinstorm Zuiderzeeland en diverse Almeerse fondsen. V

Geschreven door