Kan ik een ESTA aanvragen als ik ooit in Cuba ben geweest?

De Amerikaanse regering heeft in januari 2021 Cuba toegevoegd aan de lijst van landen die ervan verdacht worden “state sponsors of terrorisme” te zijn.

Maar welke gevolgen heeft dit voor je reis naar Amerika? En kun je dan nog wel een ESTA aanvragen?

Cuba toegevoegd aan lijst “State Sponsors of Terrorism”

De Verenigde Staten houdt een lijst bij van landen die ze beschouwen als “state sponsors of terrorism”. Op dit moment staan er vier landen op deze lijst: Cuba, Noord-Korea, Iran en Syrië. De gedachte achter deze lijst is dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt dat de landen in deze lijst “steun hebben verleend aan daden van internationaal terrorisme”. De Amerikaanse regering heeft daar echter geen bewijs voor.

De Cubaanse regering heeft kortgeleden aan de Amerikaanse president gevraagd of Cuba van deze lijst kon worden verwijderd, maar Amerika heeft daar tot op heden nog geen gehoor aan gegeven.

Welke gevolgen heeft dit voor mijn ESTA-aanvraag?

Als je in het verleden in Cuba bent geweest, is de kans groot zijn dat je ESTA-aanvraag wordt afgekeurd. Het feit dat Cuba op deze lijst staat, heeft als nadeel dat iedereen die ooit in Cuba is geweest, op dit moment geen ESTA voor Amerika kan aanvragen. De Amerikaanse immigratiedienst kan je er namelijk van verdenken dat je eventueel banden zou kunnen hebben met terroristische groeperingen in Cuba, ook al ben je er slechts kort op vakantie geweest.

Wat dan?

Het is altijd verstandig om voor vertrek te controleren of je voldoet aan de voorwaarden van een ESTA. Mocht dat niet het geval zijn en heb je per ongeluk toch een ESTA aangevraagd die om deze reden is afgekeurd, dan kun je in plaats daarvan een visum Amerika aanvragen. Houdt er rekening mee dat deze aanvraag meer tijd in beslag neemt dan het aanvragen van een ESTA.

Om een fysiek visum voor de Verenigde Staten aan te vragen, zul je wel rekening moeten houden met een lang en ingewikkeld proces. Naast het aanvragen van dit fysieke visum, wordt er een interview afgenomen op het Amerikaanse consulaat in Amsterdam, waarin je je motivatie voor je reis naar Amerika moet toelichten. Het kan zijn dat door de coronapandemie de wachttijd van het aanvragen van een fysiek visum is opgelopen. Vraag je visum dus ruim van tevoren aan.

https://unsplash.com/photos/TAqspfWom04

Geschreven door