Campagne: Weet wat je door de toilet spoelt

Per maand komt er ongeveer 1.000 kilo aan vochtige doekjes in het Almeerse riool terecht. Dat zijn maandelijks 200.000 doekjes die doorgespoeld worden. Deze doekjes worden preventief uit de gemalen gehaald, maar zorgen toch regelmatig voor verstoppingen in het riool voordat ze bij de gemalen komen. Dit kost de gemeente veel geld.

De verstopte riolen zorgen daarnaast ook voor overlast bij bewoners. En als de verstopping op eigen terrein van de bewoner plaats vindt, moeten de bewoners dit zelf betalen. Tot en met 16 september draait de gemeente Almere de campagne ‘weet wat je spoelt’. Deze campagne wil de gemeente Almere inwoners bewustmaken wat wel en vooral niet door het riool gespoeld kan worden.

Duurzaam rioolstelsel

Almere heeft een uniek en duurzaam rioolstelsel. Ons afvalwater en regenwater gaan door aparte buizen. Dat betekent dat regenwater dat op straat door de putten loopt, gelijk naar natuurwater stroomt. Zo wordt het water in de stad gehouden en hoeft het niet eerst naar een gemaal. Maar bij verkeerd gebruik van de afvalwaterbuizen geeft dit systeem een grotere kans op verstoppingen. De afvalwaterbuizen worden namelijk, in tegenstelling tot in andere steden, bij een stevige regenbui niet doorgespoeld. Dat vraagt om een goede omgang met het Almeerse riool.

Spoel bewust

Op weetwatjespoelt.nl staat hoe je ‘spoelbewuster’ wordt. Er wordt verteld over het riool, maar vooral ook over wat door het toilet mag worden gespoeld en wat daar niet thuis hoort. Onder vochtige doekjes worden vochtig toiletpapier, billendoekjes, make-updoekjes, schoonmaakdoekjes en dergelijke verstaan. Maar ook tampons, maandverband, condooms en andere voorwerpen worden door het toilet gespoeld en veroorzaken verstoppingen. Vochtige doekjes horen gewoon bij het restafval.

Geschreven door