De Luisterlijn laat eenzaamheid horen in Lelystad, Ervaar de kunst van het luisteren

Bijna de helft van alle volwassenen voelt zich eenzaam. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het RIVM. Ook neemt het percentage eenzamen nog altijd toe. Daarom start de Luisterlijn in de Week tegen Eenzaamheid een grote luistercampagne. De hele week kunnen reizigers en voorbijgangers op verschillende NS-stations de ‘kunst van het luisteren’ ervaren. Op 1 oktober hoor je op Station Lelystad hoe je eenzaamheid kunt herkennen en bespreekbaar maken.

Al jaren merken vrijwilligers bij de Luisterlijn dat een luisterend oor een positief effect heeft op de mentale gesteldheid. De behoefte aan een (anoniem) luisterend oor is nog steeds groot. In 2021 ontving de Luisterlijn maar liefst 588.057 oproepen. Veruit de meeste gesprekspartners geven aan zich beter te voelen na een gesprek met de Luisterlijn.

Eenzaamheid

“Eenzaamheid is een vaak voorkomende (verborgen) aanleiding voor mensen om contact te zoeken met de Luisterlijn”, zegt Leo Noordegraaf, directeur-bestuurder bij de Luisterlijn. “Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen en vinden het niet zo makkelijk over hun gevoelens te praten. Contact maken en luisteren met echte aandacht kunnen het verschil maken voor mensen die zich eenzaam voelen.”

Zoek contact en maak verbinding

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wil de Luisterlijn mensen activeren om écht te leren luisteren en de signalen van eenzaamheid leren herkennen. Op diverse stations in Nederland, waaronder in Lelystad, kun je de kunst van echt luisteren ervaren en/of horen hoe eenzaamheid klinkt. Voorbijgangers ontvangen tips om beter te luisteren en eenzaamheid bespreekbaar te maken. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.deluisterlijn.nl/kunstvanhetluisteren.

De Week tegen Eenzaamheid

Sinds 2010 vindt elk jaar in de eerste week van oktober de Week tegen Eenzaamheid plaats. Het is een week vol activiteiten die sociale contacten en sociale netwerken stimuleren. De week vindt overal in Nederland plaats; deelname staat open voor elke gemeente en alle betrokken inwoners, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Dit jaar vindt de Week tegen Eenzaamheid plaats van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober. De oproep is: “Kom erbij” en de boodschap luidt: “Ook jij kunt iets doen tegen eenzaamheid”. De Week wordt landelijk geïnitieerd vanuit het VWS-programma Eén tegen eenzaamheid. Kijk voor meer informatie op www.weektegeneenzaamheid.nl

Geschreven door