Lichtkunstfestival ALLUMINOUS in Almere Centrum

Van vrijdag 7 tot en met zondag 16 oktober vindt in Almere het lichtkunstfestival ALLUMINOUS plaats. Tijdens dit festival kunnen bezoekers elke dag na zonsondergang een bijzondere wandeling rondom het Weerwater maken langs theatrale lichtkunstwerken.

Tijdens de weekenden worden in Almere Centrum met zogenaamde videomappings gebouwen, straten en zelfs bezoekers verlicht met spectaculaire videoprojecties. Met ALLUMINOUS leren bezoekers een ander Almere kennen en wordt de natuur van Almere en het Weerwater verbonden aan technologisch spektakel. Er zijn werken te bewonderen die speciaal voor het festival zijn gemaakt door kunstenaars die hiervoor samenwerkten met veelal lokale theatergezelschappen. Ook staan er vier werken van Light Art Collection waarvan er drie eerder te zien waren tijdens Amsterdam Light Festival.

Rondje Weerwater
Midden in Almere ligt een meer; het Weerwater, dat is afgegraven voor de bouw van Almere Haven. Speciaal voor ALLUMINOUS is de nieuwe Weerwaterbrug, die straks Almere Centrum met de nieuwe woonwijk op het Floriadeterrein verbindt, tijdelijk open waardoor het mogelijk is om een volledig rondje om het Weerwater te maken. De natuur en openbare ruimte rondom het Weerwater is enorm divers. Het Lumièrepark, Utopia Eiland, het Atlantisstrand, de Weerwater-oevers en de Esplanade zijn ieder op een eigen manier bijzondere plekken en hebben elk een eigen karakter. Deze vormden de inspiratie voor ALLUMINOUS en worden, letterlijk, belicht tijdens het festival.

“Rondom het Weerwater als hart van Almere is de route met lichtkunstwerken van ALLUMINOUS een ode aan de stad met al haar verschillende gezichten en een feest van technologie, met humor en theatraal experiment. Het laat zien hoe de stad spectaculair en onverwacht wild is en vertelt tegelijk een belangrijke boodschap over de toekomst van de stad als natuurgebied met een eigen karakter. Een mooie manier om de Floriade Expo af te sluiten,” aldus Sandra van Beers, hoofd kunst & cultuur Floriade Expo 2022.

Kunstenaars en Theatermakers
Voor de vier nieuwe kunstwerken werden kunstenaars gekoppeld aan lokale theatermakers. Zij bundelden hun creativiteit en lieten hun disciplines samensmelten in bijzondere lichtinstallaties.  Door de overlap van kunst met theater lijken de werken soms bijna lyrische scenes die in het landschap worden opgevoerd. Soms als een komedie, in de vorm van een hoelahoepende walvis, dan weer als een tragedie met in de hoofdrol een kleine, glazen ruimte waarin menselijk handelen de natuur tot verstikking brengt.  Voor de werken werkten de kunstenaars Meeus van Dis, Heleen Blanken en Simon Wald-Lasowski samen met talentvolle makers uit de theaterwereld. Dit zijn Neal Groot namens Suburbia, Marieke Nooren namens Gouden Haas en Hendrik Walther names Ulrike Quade Company. Kostuumontwerper Daphne Karstens maakte namens BonteHond een speciaal educatief kunstwerk

Light Art Collection
Ook te zien zijn vier installaties van de Light Art Collection Het zijn werken van de Deense kunstenaar Mads Vegas, de Britse Gali May Lucas en kunstenaars Clay Dorse Odom en Nicole Banowetz uit de Verenigde Staten. De werken van de drie laatstgenoemde kunstenaars waren eerder te zien op het Amsterdam Light Festival. Het werk van Mads Vegas beleeft in Almere zijn Nederlandse première.

Videomapping
Tijdens de beide weekenden in het festival, vrijdag 7 t/m zondag 9 oktober en vrijdag 14 t/m zondag 16 oktober, is er naast het Rondje Weerwater ook een route met zogenaamde videomappings uitgezet door Almere Centrum. Bij videomapping worden bewegende licht- en videobeelden op gebouwen, in de openbare ruimte en zelfs op voorbijgangers geprojecteerd. De route start op het Stationsplein met een magische plantenwereld die zich achter een glazen gevel lijkt af te spelen. Iets verderop, op het Stadhuisplein, is de ‘Green Dragon’, te zien. Op de woningen boven de horeca en winkels dansen planten als sierlijke vormen heen en weer. De betonnen blokken op de zijmuur van het stadhuis worden met projecties opzijgeschoven om plaats te maken voor uitbundig groen dat zich aan de toeschouwer presenteert.

Op De Diagonaal, ter hoogte van de nieuwe bibliotheek, lopen bezoekers over een douche van dwarrelende bloemen: de Flower Shower. Dit Instagramwaardige tafereel stort om de zoveel tijd een nieuwe grootse hoeveelheid gekleurde bloemen over het publiek en de straat heen. Bij de pilaren van de glazen overkapping speelt het publiek een belangrijke rol in de videoprojecties. Onder begeleiding van lichtkunstenaars kunnen mensen met speciale teken-tablets lichttekeningen maken op elkaar en in de openbare ruimte. Ook op de Esplanade is de hoofdrol weggelegd voor het publiek. Hier staat een selfie-experience waar in een speciale photo-booth een foto en/of video kan worden gemaakt. Deze wordt vervolgens   live en levensgroot geprojecteerd op de buitenmuur van de Kunstlinie. Animaties, die de videomappings eerder op de route verbeelden, omlijsten deze reusachtige selfies.

De Esplanade is ook het startpunt van het Rondje Weerwater waardoor beide routes gecombineerd kunnen worden.

www.almerecentrum.nl/alluminous

ALLUMINOUS is een initiatief van de samenwerkende centrumpartners; Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere, Almere City Marketing en de Gemeente Almere in samenwerking met Floriade Expo 2022 en Light Up Collective.

Geschreven door