Provincie Flevoland breidt mogelijkheden subsidie voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed uit

Vanaf 1 januari 2023 kan de provincie nog meer vastgoedeigenaren helpen te verduurzamen, omdat het aantal doelroepen dat subsidie kan aanvragen is uitgebreid.

Sinds 2021 kunnen kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren voor het verduurzamen van hun gebouwen terecht bij het Ontzorgingsprogramma verduurzamen klein maatschappelijk vastgoed van provincie Flevoland. Via dit programma kunnen eigenaren van bijvoorbeeld buurthuizen, scholen, zorginstellingen, culturele instellingen en kleinere gemeenten gebruik maken van advies en ondersteuning op maat.

Nog meer vastgoedeigenaren helpen

De provincie helpt inmiddels meer dan 90 maatschappelijke organisaties met het verduurzamen van hun gebouwen. Vanaf 1 januari 2021 worden de doelgroepen uitgebreid en kunnen nog meer vastgoedeigenaren gebruik maken van het Ontzorgingsprogramma zoals religieuze instellingen, kinderopvangorganisaties, scoutingverenigingen en gemeenten tot 50.000 inwoners.

Gedeputeerde Gebke van Gaal: “Door de hoge energieprijzen neemt de urgentie om te verduurzamen alleen maar toe. Daardoor komen er veel meer vragen om hulp bij de provincie binnen. Ik ben ontzettend blij met de uitbreiding van de doelgroepen, we kunnen nu nog meer organisaties adviseren en ondersteunen. Vastgoedeigenaren weten vaak niet waar te beginnen en het ontbreekt hen vaak aan tijd en kennis. Wij ontzorgen en bieden met het programma alles wat nodig is om de gebouwen te verduurzamen.”

Uitbreiding doelgroepen

In 2023 en 2024 helpt de provincie onderstaande organisaties met advies en ondersteuning op maat:

  • Gemeenten met minder dan 50.000 inwoners op 1 oktober 2022;
  • Schoolbesturen Primair Onderwijs, met maximaal 15 gebouwen in eigendom;
  • Schoolbesturen Voortgezet Onderwijs, met maximaal 10 gebouwen in eigendom;
  • Zorgaanbieders, met uitzondering van academische en algemene ziekenhuizen, met maximaal 10 gebouwen in eigendom;
  • Culturele instellingen (ANBI), of een hieraan gelieerde culturele instelling, met maximaal 10 gebouwen in eigendom;
  • Stichtingen, verenigingen of coöperaties met een publieksfunctie zoals een buurthuis, dorpshuis, wijkcentrum, gemeenschapscentrum, scouting, welzijnswerk en speeltuinverenigingen met maximaal 10 gebouwen in eigendom;
  • Religieuze of levensbeschouwelijke instellingen met maximaal 10 gebouwen in eigendom;
  • Kinderopvangorganisatie met maximaal 10 gebouwen in eigendom.

Waarom een Ontzorgingsprogramma verduurzamen maatschappelijk vastgoed?

Het Ontzorgingsprogramma verduurzamen maatschappelijk vastgoed is een nieuwe aanpak van de provincie Flevoland. Het programma levert ondersteuning en begeleiding op maat aan eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed in Flevoland. Voorbeelden zijn kleine gemeenten (Urk en Zeewolde), schoolbesturen of eigenaren van kleine zorg-, cultuur- of welzijnsorganisaties. Bij deze doelgroep ontbreekt vaak de kennis en capaciteit die nodig is om te verduurzamen. Het ontzorgen bestaat met name uit het in kaart brengen van mogelijke verduurzamingsmaatregelen en financieringsmogelijkheden. Maar ook het opstellen van een plan van aanpak of routekaart en het vinden van een geschikte uitvoerende partij.

Kijk voor meer informatie en deelname op www.flevoland.nl/ontzorgingsprogramma

Geschreven door