Tijdelijke afvoer afvalwater Oosterwold miljoenenstrop

Er zijn miljoenen euro’s per jaar gemoeid met de tijdelijke afvoer van afvalwater in Oosterwold. Dat zal waarschijnlijk gedurende vijf jaar nodig zijn. De gemeente overweegt in de wijk een vacuümriool aan te leggen.

Die maatregelen zijn nodig om het probleem met de individuele afvoer op  te lossen. Voorlopig wordt het afvalwater per tankwagen naar de waterzuivering in Buiten gereden. Dat is een kostbare noodoplossing en onzeker is of de wegen in Oosterwold wel op die zware wagens berekend zijn.

Dat kwam donderdag aan de orde tijdens een debat van de gemeenteraad.

Als definitieve oplossing kan een vacuümriool aangelegd worden. Tussen de bestaande huizen en tuinen is geen ruimte om een gebruikelijk rioolsysteem diep genoeg aan te leggen. Bij het vacuümriool is dat niet nodig, maar is er veel onzeker omdat deze afvoer nog bijna nergens grootschalig is toegepast.

De gemeenteraad heeft veel twijfels over het systeem. Er gaan stemmen op om een onderzoek in te stellen naar wat er mis is gegaan bij het besluit om bij de huizen in Oosterwold de afvoer door bewoners zelf te laten regelen.

De kosten van de rioolaanleg zullen ook in de miljoenen lopen. Vorig jaar bleek tijdens onderzoek dat de filtersystemen bij de woningen het afvalwater onvoldoende reinigen. Omdat de gemeente verplicht is voor goede afvoer te zorgen, moet nu alsnog een riool worden ingegraven.

Geschreven door