Extra inzet afvalproblematiek – bladkorven komen terug

Vanaf woensdag 17 juni begint de gemeente met het opruimen van het groenafval, het plaatsen van de bladkorven en het opruimen van de enorme bergen grofvuil en afvaldumpingen in de stad. Dit afval is sinds de corona-lockdown ontstaan. Speciaal om dit op te ruimen zet de gemeente vijf extra wagens in. Ook zijn de openingstijden bij de recyclingperrons verruimd. 

De extra inzet is nodig om het acute afvalprobleem in de stad op te lossen. Het is een tijdelijke oplossing. U bent namelijk als inwoner van Almere ook zelf verantwoordelijk om uw afval niet zomaar op straat te zetten of naast een afvalbak achter te laten. Alleen samen houden we de stad schoon! Daarom vragen we u ook mee te helpen Almere schoon te houden.

Veel extra afval door coronacrisis

Toen de coronacrisis begon kon niemand voorspellen hoe lang deze zou duren en wat de gevolgen zouden zijn. We hebben gezien dat het afvalaanbod in Almere en het aantal afvaldumpingen enorm is gestegen. Het aantal kilo’s gedumpt afval, is in maart en april met 46 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De inschatting is nu dat deze situatie tot minstens eind september zal voortduren. Daarom geeft de gemeente extra geld uit voor vijf extra vuilniswagens en personeel.

Opruimen dumpingen en kortere wachttijd ophalen grofvuil

Op dit moment is de wachttijd voor het ophalen van grofvuil op afspraak circa vier weken. Door twee extra wagens in te zetten wil de gemeente de wachttijd zoveel mogelijk terugbrengen naar twee weken. Maak een afspraak. Daarnaast zal één extra wagen de afvaldumpingen in de stad opruimen.

Plaatsing bladkorven

In deze coronatijd groeide het aanbod van grofvuil +20% en dumpingen +46%. Met man en macht werkte de gemeente de afgelopen periode om dit op te ruimen. Alle capaciteit van de afdeling Stadsreiniging is vanwege veiligheid en hygiëne hiervoor gebruikt. Hierdoor was er geen capaciteit meer beschikbaar om bladkorven en snoeikorven te plaatsen en legen.

Daar komt nu verandering in: de gemeente zet twee extra wagens in om het gedumpte groenafval op te ruimen en de bladkorven te plaatsen en legen. Het zal ongeveer twee weken duren doordat alle bladkorven er staan.

Recyclingperrons tijdelijk langer open

Door de coronamaatregelen kunnen er minder auto’s tegelijk terecht op de recyclingperrons. Dit zorgt voor langere wachtrijen. Om de wachtrijen te verminderen zijn de drie recyclingperrons in Almere tot en met zaterdag 29 augustus 2020 tijdelijk langer open. U kunt dan op maandag, vrijdag en zaterdag tussen 8.00 en 18.00 uur uw afval brengen. Op dinsdag, woensdag en donderdag bent u van harte welkom binnen de normale openingstijden van 9.00 tot 17.00 uur. Lees meer over de ruimere openingstijden

Tuinstraat recyclingperron Almere-Buiten

Bij recyclingperron Almere-Buiten is tijdelijk een speciale ‘tuinstraat’ ingericht voor tuinafval zoals, zand, groenafval, B/C hout, steen en puin. Dit is een aparte ingang, verkeersregelaars leiden u daar naar de juiste plek.

Alleen samen houden we de stad schoon

We doen een beroep op u!  Alleen samen kunnen we zorgen voor een schoon, groen en gezond Almere, zeker in deze bijzonder coronatijd. Help daarom mee de stad weer schoon te maken! Meer informatie en aanmelden om mee te helpen.

Wat kunt u verder zelf doen?

  1. Plaats geen zakken huisafval naast containers.
  2. Breng uw grofvuil weg naar een van de drie recyclingperrons, of maak een afspraak voor het ophalen van uw grofvuil.
  3. Breng uw groenafval naar een recyclingperron of naar een bladkorf zodra deze geplaatst is.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door