Landelijke staking streekvervoer op 22 en 24 februari; OV rijdt gedeeltelijk

De vakbonden CNV en FNV hebben nieuwe landelijke acties aangekondigd in het streekvervoer. Op woensdag 22 en vrijdag 24 februari wordt er door een deel van het OV-personeel gestaakt. Dat geldt voor de vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev. 

Vervoerders weten pas op de dag van de staking zelf wat de precieze gevolgen van de staking zijn. Dan is namelijk pas welke medewerkers deelnemen aan de staking en welke niet. Hou er rekening mee dat jouw trein of bus niet rijdt en plan jouw rit kort voor vertrek via de reisplanner. Op keolis.nl/staking wordt per regio en treintraject weergegeven wat de verwachte gevolgen van de staking zijn voor reizigers van allGo, Keolis Blauwnet, Syntus Utrecht en Twents.

Bij de NS en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt.

Extra staking Keolis Blauwnet op donderdag 23 februari

Op donderdag 23 februari heeft de vakbond CNV een extra staking aangekondigd op de twee treintrajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen. De staking vindt die dag niet plaats op de treintrajecten Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en Hengelo-Bielefeld.

Werkgevers Openbaar Vervoer: staken brengt niets

De vakbonden houden bij de aangekondigde staking vast aan hun eerdere ultimatums. Hierover zegt de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV): ‘Dat vakbonden deze koers kiezen, vinden we heel teleurstellend. Het gaat niets brengen, want werkgevers kunnen simpelweg niet voldoen aan de eisen van de vakbonden.’ FNV legt een looneis neer van 16,9% bij een cao van een jaar. En CNV eist 14% loonsverhoging bij een cao van 18 maanden. 

Fred Kagie, voorzitter VWOV: ‘Dat geld is er niet. Staken betekent dat niet dat het geld er ineens toch is.’ De marges in het openbaar vervoer zijn heel klein, sinds corona draaien vervoerbedrijven rode cijfers. Kagie: ‘Staken brengt ons niet aan tafel. Zolang er gestaakt wordt en deze ultimatums op tafel blijven liggen, gaan we niet in gesprek.’

Download mail werkgevers

Geschreven door