‘Snel controle op speculatie met huizen’

Er moet alsnog geld gevonden worden om te controleren of koopwoningen in de stad door kopers zelf worden bewoond. Daar dringen CDA en PvdA op aan in een motie.

De gemeente kent sinds begin vorig jaar een zelfbewoningsplicht voor een grote groep woningen. Er was echter nog geen geld om te controleren of die in alle gevallen wordt nageleefd. De twee fracties willen daar snel verandering in brengen.

De zelfbewoningsplicht is bedoeld om te voorkomen dat woningen worden opgekocht om te verhuren. Daarmee wordt speculanten de voet dwars gezet. De vragen zijn opgesteld naar aanleiding van een interview voor het PvdA-blad Roodschrift met raadslid Kees Sanderse van het CDA.

Hij kwam erachter dat in veel gevallen de koper van een huis en de bewoner niet dezelfde zijn. Het gaat om ongeveer de helft van de verkochte huizen. 23 Huizen bleken door een BV gekocht en 17 daarvan zelfs door dezelfde.

In veel andere gevallen lijkt het erop dat koper en bewoner dezelfde zijn, maar dat is niet altijd zeker. Daarom vinden CDA en PvdA dat snel handhaving moet worden ingesteld.

Overigens geldt de zelfbewoningsplicht niet voor alle woningen. Huizen met een prijs boven de grens van de Nationale Hypotheekgarantie en studentenhuizen vallen er niet onder.

Geschreven door