Première bijzonder Passieconcert Apollo Ensemble in Almere

Het Apollo Ensemble gaat, samen met een achttal vocalisten, vanaf vrijdag 17 maart 2023 op tournee door Nederland met de Brockes-Passie van de relatief onbekende Duitse componist en operaproducent Reinhard Keiser (1674-1739). In Goede Rede in Almere is de première op 17 maart om 20.00 uur.

Het Apollo Ensemble heeft afgelopen jaren verschillende Brockes-Passies uitgevoerd en werd er wereldberoemd mee. Maar deze versie van Reinhard Keiser had Apollo nog niet gehad. De muziek bruist en sprankelt, er zijn heftige emoties en levendige dialogen. Barthold Heinrich Brockes, dichter uit Hamburg, schreef in 1712 een meesterlijk libretto over het lijden en sterven van Christus. Veel componisten gebruikten het als basis voor hun passieconcerten.

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, waarvan de musici uit alle windstreken komen. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra. Het Apollo Ensemble is gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken.

Apollo Ensemble o.l.v. David Rabinovich,
Renate Arends en Janneke Stouten – sopraan,
Eske Tibben en Lisa de Feyter – alt,
Camilo Delgado Diaz en Pablo Gregorian – tenor,
Michiel Meijer en Robbert Muuse – bas

De in Hamburg woonachtige Reinhard Keiser was de allereerste die het libretto van zijn stadgenoot Brockes van muziek voorzag. Hij bracht het op de planken in samenwerking met de Duitse dichter zelf. Sterker nog: de eerste uitvoeringen vonden plaats bij Brockes thuis. De tekst met al zijn dramatische en beeldende passages was koren op de molen van de componist die een voorliefde had voor muziektheater. Hij wist precies hoe hij het publiek kon boeien en vasthouden.

Reserveren kan via www.goederedeconcerten.nl of bel naar 06-80140467.

Foto Wouter Jansen

Geschreven door