Start bouw Homerushuis gevierd met buurtfeest

Zaterdag 25 februari gaven wethouder Froukje de Jonge en oud hockey international Minke Booij het startsein voor de bouw van ‘t Homerushuis door de onthulling van een hekdoek op de bouwplaats.

Sociale en technische innovatie in de zorg

‘t Homerushuis wordt een nieuw thuis voor 36 jongvolwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Niets bijzonders verder, zij worden gewone buren in de buurt. Ze hebben blijvende hulp nodig, maar het tekort aan medewerkers en geld in de zorg zal blijven toenemen. Om toch de hulp te blijven krijgen die nodig is voor een gewoon eigen leven, moet de zorg anders georganiseerd worden. ’t Homerushuis speelt hierop in met veel sociale en technische innovaties. Dit maakt het wonen en werken in het Homerushuis ook leuker. Daarnaast  draagt het bij aan de zelfstandigheid van de bewoners en aan het samenwonen, met elkaar en met de buurt.

Froukje de Jonge ondersteunde dit streven met het gezegde “een goede buur is beter dan een verre vriend”. In ‘t Homerushuis hoef je zelfs niet te kiezen vertelde ze: “jullie worden hier goede buren en jullie gaan er met je vrienden wonen. Wat wil je nog meer!”. Minke Booij vertelde dat ze zelf een zoon met een verstandelijke beperking heeft en zich goed kon voorstellen hoe fijn het voor de bewoners en hun ouders is om straks de zekerheid te hebben van een eigen thuis met de hulp die je nodig hebt.

Bouwen met liefde

Minke sprak met een aantal betrokkenen. Roel Wieringa, manager Zorg en Begeleiding bij Stichting Philadelphia Zorg wil ervoor zorgen dat de bewoners hun eigen leven kunnen leiden en gewone goede buren in de buurt worden. Irmo Jansen is partner bij projectontwikkelaar Zenzo Maatschappelijk vastgoed. Met heel veel plezier en voldoening verbindt hij alle partijen die ‘t Homerushuis te realiseren. Woningbouwcorporatie De Alliantie wordt eigenaar van het gebouw. Lot Berkelmans vertelde dat De Alliantie vindt dat iedereen een passend thuis verdient en dat ze blij is dat dit ook voor de bewoners van ‘t Homerushuis gaat lukken. Aannemersbedrijf G.G. Aalten is verantwoordelijk voor de bouw. Directeur Jasper Aalten vertelde dat dit project meer is dan een nieuw gebouw maken: “Nu ik de bewoners voor het eerst zie weet ik zeker dat we een flinke dosis extra liefde in dit gebouw stoppen.”

Verbinding met de buurt

‘t Homerushuis krijgt een ontmoetingsruimte voor de hele buurt. Deze ruimte gaat Homerusplace heten. Dagbestedingsbedrijf De Koekerij vestigt hier een nieuwe locatie onder de naam De Verwennerij. Bedrijfsleider Derrick van Putten nodigde iedereen uit om bij zijn marktkraam koffie met wat lekkers te komen halen. “Vandaag is dat natuurlijk gratis, want we hebben de buurt uitgenodigd om kennis te komen maken!”

De onthulling van het hekdoek was tevens het startsein voor een ruil- en weggeef vrijmarkt. Alle marktkramen waren goed gevuld door bewoners en omwonenden met spullen waar ze anderen mogelijk nog een plezier mee konden doen. De markt was al snel levendig met velen die de kramen bezochten en blij waren met nieuwe spullen. Ook waren er drukbezochte sportclinics met knotshockey en streetdance. Toekomstige bewoners en kinderen uit de buurt konden ook wel wat beweging gebruiken na al het lekkers van De Verwennerij. Livemuziek van Maarten van Praag maakte het buurtfeest sfeervol en compleet. Het bleef nog lang lekker druk en gezellig!

Geschreven door