Laura O’Neill gevraagd voor kunstwerk ter nagedachtenis bemanning Short Stirling

Naar verwachting wordt na de zomer het wrak van de Short Stirling geborgen: een Engelse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort in het Markermeer. Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden vindt de gemeente Almere het waardevol om een kunstwerk te laten maken. Eind 2019 is daarom een oproep gedaan aan kunstenaars om met ideeën te komen. Afgelopen week heeft een jury – bestaande uit Hilde van Garderen (wethouder Cultuur), Johan Graas (voorzitter Aircraft Recovery Group),

Heleen Visser (voorzitter bestuur stichting Bos der Onverzettelijken), Dick de Jager (beleidsadviseur archeologie gemeente Almere) en scholieren Anastasia, Mika en Ximon – uit een selectie van de ingediende plannen een keuze gemaakt. Hun keuze is gevallen op Laura O’Neill en haar ontwerp Rise. Het werk wordt in november op het herdenkingsveld in het Bos der Onverzettelijken geplaatst.

Rice
Het kunstwerk van Laura O’Neill (1990) bestaat uit een wrakdeel waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is aan zijn kleding herkenbaar als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog. Hij kijkt naar de vlaggenmast die op het herdenkingsveld staat, en nodigt daarmee huidige generaties uit om te herdenken. O’Neill werd geraakt door het besef dat de vliegers zo jong waren toen ze in de oorlog vochten. Met Rise wil ze eer doen aan hun inzet tijdens de oorlog en hun opoffering.  

Jury
De jury vond O’Neills ontwerp bijzonder omdat het de bemanning in beeld brengt. Het kunstwerk laat de kwetsbaarheid zien, dat het niet slechts een piloot is, maar een echt persoon. Een jonge man. Dat persoonlijke aspect wordt volgens de jury echt benadrukt in het kunstwerk en geeft zo de bemanningsleden van de Short Stirling een gezicht.   Short Stirling Een aantal jaar geleden is in het Markermeer, noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler, een vliegtuigwrak gevonden, de Short Stirling. Zeer waarschijnlijk bevinden zich tussen de wrakstukken ook de stoffelijke resten van de bemanningsleden. Nabestaanden hebben gevraagd om de stoffelijke resten van hun familieleden te bergen om hen een laatste rustplaats te kunnen geven. Het college en de gemeenteraad steunen dit. De bemanningsleden hebben de ultieme prijs betaald, zodat wij ook vandaag de dag nog in vrijheid kunnen leven. Bovendien kunnen de nabestaanden zo waardig afscheid nemen van hun overleden dierbaren.   Meer informatie over de Short Stirling, de berging en activiteiten is te vinden op almere.nl/shortstirling

Geschreven door