Vrees voor gezondheidsklachten bij hoogspanningskabels

Een groep verontruste Almeerders waarschuwt de gemeente voor gezondheidsrisico’s van een nieuwe hoogspanningsverbinding door de stad. Sommige varianten van de plannen gaan dwars door woonwijken en zouden gevaar kunnen opleveren voor mensen die vlakbij wonen.

Sommige inwoners maken zich zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van
blootstelling aan elektromagnetische straling. Uit onderzoek is gebleken dat langdurige
blootstelling daaraan, kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals kanker, vermoeidheid en slaapproblemen.

Enkele briefschrijvers vragen de gemeente grondig onderzoek te doen. Er bestaan in Nederland al eisen met betrekking tot de afstand tussen woningen en hoogspanningskabels. Die moeten blootstelling aan magnetische velden voorkomen. Het rijk laat nu ook onderzoek doen naar het verband tussen de leidingen en aandoeningen als ALS, parkinson en MS.

Geschreven door