Gemeente plaatst zakje met larven van Lieveheersbeestje

In veel bomen zitten bladluizen. Deze luizen zijn ongevaarlijk, maar kunnen zorgen voor een flinke laag plak op auto’s, fietsen en alles wat in de buurt van bomen staat. Lieveheersbeestjelarven eten de luizen graag, dat maakt ze de ideale natuurlijke vijand.

Daarom hangen we op verschillende plekken zakjes met lieveheersbeestjeslarven in bomen met luizen. De lieveheersbeestjes moeten de luizen opeten voor ze de plak kunnen veroorzaken. We vergelijken of de bomen met lieveheersbeestjes minder overlast van plak geven. Afhankelijk van het resultaat kijken we of we vaker lieveheersbeestjes gaan inzetten tegen bladluizen. Zo helpt het lieveheersbeestje met het leefbaar houden van de stad, echt een lief beheersbeestje dus.

Regen

Als het veel regent is het meten moeilijk, omdat de larven van het lieveheersbeestje en de plak dan wegspoelen. Vorig jaar deden we een proef met de lieveheersbeestjes in de Klarinetstraat, Leonard Bernsteinstraat en Marnix Gijsenstraat, maar door de regen was er onvoldoende resultaat te zien.

Plak

De luizen eten sappen van planten waar veel suiker in zit, maar weinig eiwit. Omdat ze wel veel eiwitten nodig hebben, eten ze veel van de planten. Alle overtollige suiker scheiden ze af; dat is de plak.

Geschreven door