Geredde apen met spoed uit Italië naar AAP

Met een race tegen de klok heeft een Italiaanse dierenarts babyaapjes naar Almere gereden. De arts werd door de politie ingeschakeld nadat de dieren tijdens een controle aan de grens met Slovenië waren ontdekt.

Eén aapje overleefde de reis niet, drie anderen kregen goede opvang bij de Stichting Aap op de Kemphaan.

De dierenarts zag direct dat de dieren zorg nodig hadden en bracht ze in een couveuse met zijn camper naar Almere. Het gaat om apen die volstrekt niet geschikt zijn om in huis te houden. Ze horen thuis in de jungle van Zuid-Amerika.

In Nederland is het verboden deze exotische dieren in huis te houden. Het is dubieus of de aapjes het gaan redden, zegt een woordvoerder van de Stichting Aap in het AD. De omstandigheden zijn ook in Almere niet gunstig. De dieren moeten door hun ouders verzorgd worden en leven in groepen. „Die stress maakt het erg lastig om te overleven. Mensen willen pochen met exotische dieren, maar de aapjes zijn totaal niet geschikt als huisdier’’, aldus de woordvoerder.

Geschreven door