In gesprek over ontwikkelingen Centrum Almere

Tijdens de inloopmarkt ‘Dag van de toekomst’ op 13 mei 2023 kwamen zo’n 300 Almeerders langs in het Info Centrum om meer te weten over alle centrumontwikkelingen. Met (toekomstige) bewoners, ondernemers en partners gingen we in gesprek over het centrum van vandaag, morgen en overmorgen.

Tijdens de ‘Dag van de toekomst’ werd er meer verteld over de ontwikkelingen van vandaag zoals de hoge woontoren HighNote naast het stadhuis. Er waren rondleidingen langs de kunstwerken in het centrum en belangstellenden kregen een uitzicht over het centrumgebied.

Er was informatie over het centrum van morgen met de Oostkavels, Westkavels en Randstad 20 en 21. De Oostkavels is het gebied vanaf het Weerwater, op de parkeerplaats naast het ziekenhuis, langs de Stadswetering tot aan het spoor. De Westkavels is het gebied tussen het spoor, beide kanten van de Spoorbaan, inclusief Grote Markt, tot aan het Schipperplein. Randstad 20 en 21 en de Markerkant horen bij het Stationsgebied.

Het centrum van 2040, overmorgen, is een groter gebied en strekt zich uit tot ten zuiden van het Weerwater met bedrijventerrein De Steiger, rondom de A6 en meer naar het noorden van het station richting Markerkant. Het gaat niet alleen om woningbouw. Zo moeten er nieuwe culturele voorzieningen, meer werkgelegenheid en veel groen komen. Daarnaast willen we het water zoals de Stadsweteringen en het Weerwater nog meer te benutten. Ook belangrijke thema’s als verkeer en duurzaamheid kwamen ter sprake.

Communicatie

Ruim 6000 bewoners en ondernemers uit het centrum, Filmwijk en omgeving Randstad en Markerkant hebben we via een brief uitgenodigd voor de inloopmarkt. Via social media, nieuwsbrief, website, Almere Deze Week en bij de gesprekken zijn Almeerders gevraagd om mee te denken. Ook gaan we naar de Almeerders toe en komt er een informatie-stand op de markt, bij hogeschool Aeres en in de WTC-toren.

Hoe verder?

De plannen worden komende maanden verder uitgewerkt. De resultaten van de gesprekken krijgen daar een plek in. De planning is dat in de tweede helft van het jaar een ontwikkelvisie over Centrum 2040 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het verslag met resultaten van alle gesprekken wordt ook gedeeld op Stadsgesprekken.almere.nl. Op deze website kunnen Almeerders ook reacties plaatsen. Alle aanwezigen van de ‘Dag van de toekomst’ ontvangen dit verslag per mail.

Kijk voor meer informatie op almere.nl/centrum/ontwikkeling. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in Almere Centrum? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via almere.nl/centrum/nieuwsbrief

Fotografie: Maarten Feenstra  

Geschreven door