Politici verontrust over veroordeelde zorgaanbieders

Raadsleden van Denk, VVD en PVV zijn verontrust over het grote aantal pgb-aanbieders in Almere dat een veroordeling op zijn naam heeft staan. De Almeerse wijken Stedenwijk en Tussen de Vaarten Noord springen er negatief uit.

Die twee wijken scoren landelijk gezien hoog bij het aantal veroordeelde zorgaanbieders. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Opvalt dat veroordeelden fors hogere declaraties voor pgb-zorg indienen.

Bij een persoongebonden budget kunnen bewoners zelf een aanbieder van zorg kiezen. Die aanbieders declareren hun uren, maar uit eerder onderzoek bleek al dat daarbij vaak gerommeld wordt.

De drie raadsfracties willen weten wat het college met deze kennis gaat doen en ze hebben daarover vragen gesteld. Ze vinden dat zorgaanbieders met een strafblad in Almere geen werk mogen aanbieden. Ze vinden ook dat ten onrechte uitgekeerd geld teruggevorderd moet worden.

Het grote aantal frauderende bedrijven in Stedenwijk en Tussen de Vaarten verbaast de raadsleden omdat pgb-zorgaanbieders een Verklaring Omtrent Gedrag moeten hebben. Die wordt in het geval van een veroordeling niet afgegeven.

Geschreven door