‘Informatie over beroep op Bijzondere Bijstand schiet tekort’

Maatregelen om meer Almeerders in de bijstand te laten profiteren van speciale regelingen zijn kansloos als de gemeente alleen traditionele wegen bewandelt. In dat geval zal de extra steun mensen in financiële nood niet bereiken.

Daarvoor waarschuwt Wilma Akkerhuis in het digitale ledenblad van de PvdA Almere, Roodschrift. Akkerhuis is lid van de Adviesraad Sociaal Domein die de gemeente adviseert op het terrein van sociale voorzieningen.

“Veel mensen redden het niet om het hoofd boven water te houden. En dan moet je weten dat de bijzondere bijstand van de gemeente niet wordt opgemaakt”, zegt het voormalig raadslid voor Leefbaar Almere.

Wethouder Froukje de Jonge wil het gebruik van de Bijzondere Bijstand beter voor het voetlicht brengen met maatregelen uit haar Aanvalsplan Armoede.

Akkerhuis wijst erop dat er veel schaamte is. Ook onder werkende armen. Ze zegt: “Kijk naar de zorg, waar mensen keihard werken voor een salaris waarmee je geen gezin kunt onderhouden. Een campagne om daaraan iets te veranderen vindt ze onvoldoende omdat die de mensen die het nodig hebben lang niet altijd bereikt”, zegt ze in Roodschrift.

“Je bent afhankelijk van buren die armoede signaleren of jou erop attenderen dat je er recht op hebt. Vergeet niet dat er onder slachtoffers van armoede veel laaggeletterden zijn. Ambtenaren moeten beter inschatten welke zorgen mensen hebben en actief aanbieden als mensen recht hebben op een voorziening.”

Het complete artikel over armoede in Almere staat op Roodschrift.nl

Geschreven door