Onderzoek naar waarde van gebouw De Voetnoot

De monumentale waarde van gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein wordt onderzocht. Eén van de scenario’s voor het complex is dat het gesloopt wordt.

De gemeente gaat nu eerst de commissie Welstand en Erfgoed vragen advies uit te brengen over de potentie van de Voetnoot als monument. Dat besluit is een reactie op de bezwaren die rezen tegen de sloop van bezoekerscentrum De Trekvogel. In een te laat stadium kwamen veel protesten tegen afbraak van het oudste gebouw van Almere.

De Voetnoot dateert uit 1986 en maakt deel uit van plannen voor woningbouw op de Oostkavels achter het Flevoziekenhuis en langs de Landdrostdreef. In het hele gebied moeten zo’n 2000 woningen komen. Eerder wees de gemeenteraad sloop af voor de nieuwbouw van Hogeschool Windesheim.

In De Voetnoot is een groot aantal kunstenaars gehuisvest, bedrijven in de creatieve sector, evenals theatergroepen en Café op 2. Vanaf de oplevering was de bibliotheek erin ondergebracht. Het staat vooral bekend als een culturele broedplaats.

In de plannen van de gemeente loopt een diagonale route tussen Weerwater en Oostkavels, recht door De Voetnoot.

Geschreven door