Populaire trekpleister Noorderplassen moet wijken

Watersportvereniging Noorderplassen-West komt ernstig in problemen door de noodzaak die de gemeente heeft de huurovereenkomst te stoppen. Ook de locatie van restaurant De Kapitein is in het geding.

Aanleiding is het plan van de exploitant van het clubhuis om op de plek aan Boelijn een grotere horecazaak te bouwen. De watersportvereniging huurde het clubhuis van de gemeente en heeft dat zonder overleg onderverhuurd aan De Kapitein.

Dat horecabedrijf is inmiddels in de buurt en bij de watersporters een geliefde plek. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat er een lastig besluit moet worden genomen. Want op grond van het Didam-arrest dat sinds twee jaar van kracht is, mag de gemeente niet direct zaken doen met de exploitant.

Verkoop van het terrein en de steigers voor de watersporters moet nu openbaar aangeboden worden. Daardoor maken ook andere gegadigden kans. Het college stelt de raad voor soepel te zijn voor de club en de exploitant. Zij krijgen een overgangsperiode van twee jaar om hun activiteiten af te bouwen.

Voor de club is het voortbestaan onzeker omdat lang niet alle ligplaatsen verhuurd zijn en de huurovereenkomst met De Kapitein onmisbaar is voor de exploitatie. De gemeente heeft twaalf jaar geleden zowel de steigers als het clubhuis als buurtvoorziening gerealiseerd en verhuurd.

De gemeente verwacht dat een nieuw horecapaviljoen op die plek opnieuw een succes kan worden. De huurder van het huidige buurthuis kan deelnemen aan de biedingen.

Geschreven door