Stedenwijk-Noord is agressieve daklozen zat

Bewoners van Stedenwijk-Noord hebben bij de gemeenteraad alarm geslagen over de onveiligheid die zij ervaren van agressieve daklozen en verslaafden in hun buurt.

Ze worden vaak hinderlijk gevolgd en zijn bang voor daklozen die in de bosjes slapen. De klachten komen ook van basisschool Het Samenspel en van een student van Windesheim.

De student zegt zich in het centrum van Stad vaak onveilig te voelen als ze op weg is van school naar het station. “Het begint met bedelen en gaat over in schreeuwen en achtervolgen. Ik doe aan vechtsport maar ik ben toch geschrokken toen ik met bierflesjes werd bekogeld.”

Een bewoner van Stedenwijk-Noord klaagde over jongeren die bij achtervolging door de politie woonhofjes in vluchten. “Er is handhaving nodig, want er worden containers opengetrokken, wat leidt tot afvaldumping. Dit moet geen probleemwijk worden”, zei hij.

Een andere bewoner zegt nog nooit een wijkagent te hebben gezien. “Soms moet ik omlopen als ik naar de trein ga. De meeste daklozen in de buurt herken ik wel. Maar mijn veiligheid komt in gevaar als ik door onbekenden word lastiggevallen. Toen mijn dochter agressief gevolgd werd, schoot niemand haar te hulp. Ik wil waarschuwen dat de situatie kan escaleren want de bewoners zijn het zat.”

Raadslid Johan de Leeuw van AP/OPA had er geen antwoord op en vroeg de boze bewoners zelf oplossingen aan te dragen.

Wethouder Froukje de Jonge wees erop dat al maatregelen getroffen zijn, maar dat het probleem steeds terugkeert. Zij riep bewoners op elk incident te melden, zodat de gemeente patronen van hotspots kan herkennen en gerichte actie kan ondernemen.

Zij benadrukte dat spreiding van voorzieningen die nu in het centrum van Stad geconcentreerd zijn, de beste oplossing biedt.

Geschreven door