30 meter lange muur bij Appelbrug voor graffitikunst

Graffitikunstenaars krijgen in Almere een nieuwe plek om straatkunstwerken te maken. Vanaf 21 juli 2023 mogen ze op een 30 meter lange muur onder de Appelbrug muurschilderingen maken. De muur verbindt Parkwijk met Tussen de Vaarten. Kunstenaar Kasper Jongejan van stichting District 13 had gevraagd om deze locatie aan te wijzen voor deze vorm van kunst. De gemeente Almere draagt dat idee een warm hart toe.

De nieuwe muur om graffiti te spuiten is bedoeld voor jonge kunstenaars, zodat ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Wij ondersteunen graag de ontwikkeling van kunst en cultuur in de stad. Street art op daarvoor aangewezen plekken is daar een onderdeel van. “Gaaf dat er hier een plek is waar graffiti gevierd kan worden!”, zegt wethouder Roelie Bosch.

Voor het gebruik van de graffitimuur onder de Appelbrug zijn enkele regels opgesteld. Zo moet iedere kunstenaar de gebruikte spullen weer meenemen. Ook mogen ze alleen tussen zonsopgang en zonsondergang muurschilderingen maken. Discriminerende teksten of afbeeldingen zijn verboden.
Het idee voor de graffitimuur wordt inhoudelijk en financieel ondersteund vanuit de Impuls Jongerencultuur van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de afdeling Onderwijs, Sport en Cultuur van de gemeente Almere.

Officiële opening

Op vrijdag 21 juli om 15.00 uur werd de nieuwe kunstmuur officieel geopend door wethouder Roelie Bosch. Ook initiatiefnemer Kasper Jongejan was aanwezig. Kunstenaars legden dan speciaal voor de gelegenheid de laatste hand aan de eerste muurschildering op die plek.

De locatie onder de Appelbrug is de tweede muur in de gemeente Almere waar je legaal graffiti kunt spuiten. De eerste graffitimuur werd 15 jaar geleden in Almere Haven neergezet in de Jaagmeent. Die is onlangs vernieuwd omdat de oude vervallen was.
Volgens District 13 zijn dit soort plekken belangrijk voor straatkunstenaars. “Deze muren zorgen voor talentontwikkeling, saamhorigheid en acceptatie van de street art kunstvormen bij het bredere publiek”, zegt kunstenaar Kasper Jongejan.

Geschreven door