Almere organiseert Wereldvoedseldag op 16 oktober 2021

Partnerschap met Dutch Food Week organisatie nu officieel bevestigd | Woensdag 2 juni maakten wethouder Roelie Bosch en Dutch Food Week directeur Bert van Wanrooij het officieel: Almere organiseert op 16 oktober Wereldvoedseldag 2021. Hiermee sluit Almere landelijk de Dutch Food Week af. Een mooie gelegenheid om Almere op de kaart te zetten als voedselstad.

Het was een korte feestelijke bijeenkomst in het FoodForum op het Floriadeterrein. Campagnebureau Van Loof presenteerde hun plannen om Almere op Wereldvoedseldag op de kaart te zetten, inclusief een speciaal Wereldvoedseldag logo. Vervolgens ondertekenden wethouder Roelie Bosch en Bert van Wanrooij officieel de samenwerking met een handtekening, waarmee het definitief werd.  Om de smaak van Flevoland letterlijk te proeven, ontving Bert van Wanrooij een Flevourbox.

Dansen op natuurgeluiden
Ooit werd bedacht om in Almere zoveel mogelijk eetbare planten in de openbare ruimte aan te planten om zelfvoorzienend te kunnen leven. Daarom zijn er op Wereldvoedseldag eetbare routes door de hele stad. Denk aan: ‘Hier kun je van de grond eten’ routes – Rondleidingen en proeverijen van voedselboswachters – Eigen bodem diner in de Groene Kathedraal – Bosbaden – Ondergrondse gerechten – Een échte silent disco ‘dansen op natuurgeluiden’, etc. De belangrijkste bijdrage van deze dag aan de stad is om een permanente  weg te vinden door de hele stad die inzichtelijk maakt welke planten of bomen ooit speciaal geplant zijn en dus eetbaar. Dit om de bewustwording in de stad te vergroten over de enorme waarde van deze beplanting en om de bewoners te activeren meer te proeven van de stad en te koken met bijvoorbeeld (on) kruiden of bloemen.

Voedselschuur voor de wereld
Wereldvoedseldag organiseren is voor Almere belangrijk. Wethouder Roelie Bosch: ‘Gezonde voeding bereikbaar maken voor iedereen, in de wereld maar zeker ook in Almere, vind ik heel belangrijk. De stad waar ooit werd bedacht dat we zoveel mogelijk eetbare planten in de openbare ruimte aanplanten om zelfvoorzienend te kunnen leven. En dat naast een enorme ‘achtertuin’ aan boerenland, die als voedselschuur voor de wereld dient. Die rijkdom willen en kunnen we tijdens Wereldvoedseldag laten zien. Niet alleen aan Almeerders, ook aan heel Nederland.’

De positieve kracht van voedsel
De Dutch Food Week vindt plaats van 9 oktober tot 16 oktober. Vanuit het thema ‘De positieve kracht van voedsel’, worden verschillende activiteiten georganiseerd. Landelijk, vanuit Almere en vanuit de Floriade Expo 2022. Een overzicht van het programma in Almere en Floriade is binnenkort te zien op groenengezond.almere.nl en via floriade.com.

Wereldvoedseldag sinds 1979
Wereldvoedseldag is een internationale bewustwordingsdag die in 1979 in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Meer dan 820 miljoen mensen, dat is ongeveer een op negen personen, gaat ’s avonds met een lege maag naar bed. Gek genoeg zijn er wereldwijd ruim twee keer zoveel mensen met overgewicht. Hoe kan het dat sommige mensen niet zeker zijn van een bord eten, terwijl anderen door voedsel worden overstelpt? Wat kunnen we er samen aan doen om deze ongelijkheid op te lossen?

Fotocredits: Jan Dekker

1. Ondertekening wethouder Roelie Bosch en Bert van Wanrooij, directeur Dutch Food Week

2. Vlnr: Roelie Bosch, Bert van Wanrooij, Monique Vredenburg, Jasmyn Mazloum, Kimberly Vonk, Valerie Bos, Bauke van der Veen, Monique van der Plas

Geschreven door