Denk: ‘Geen enkel circusdier meer welkom in Almere’

Een circus dat dieren in de programmering heeft, moet niet meer welkom zijn in Almere. Een vergunning voor het opzetten van circustenten zou voorbehouden moeten zijn aan bedrijven die geen enkel dier in de voorstelling hebben.

Daarvoor pleit Hassan Buyatui van Denk. In een motie voor de gemeenteraad noemt hij de optredens van kamelen, paarden en honden in de acts van Circus Renz Berlin. Dat circus gaf de afgelopen dagen voorstellingen in Haven.

In Nederland geldt nu alleen een verbod op optredens van wilde zoogdieren. Maar via de plaatselijke verordening APV kan een gemeente wel de vergunning toetsen aan een eigen beleid om geen enkel dier meer toe te staan. Buyatui wil dat de gemeenteraad besluit die APV zo aan te passen.

Vorig jaar maakte de Partij voor de Dieren al bezwaar tegen een voorstelling van Circus Renz. Pikant is dat dierenwelzijn sinds vorig jaar de verantwoordelijkheid is van wethouder Jesse Luijendijk namens de Partij voor de Dieren. Het is dan ook logisch dat de vragen namens het college door hem beantwoord worden.

Geschreven door