Vernieuwd: Hondenkaart en hondenregels

Er waren vragen over de regels voor het uitlaten van honden in Almere. Daarom is er nu een herziene hondenkaart. Ook de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is aangepast.
Deze regels zijn ingegaan op woensdag 20 januari 2021.

Regels voor het uitlaten

Voor het uitlaten van honden in Almere hebben we regels opgesteld. Die staan uitgebreid beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) (zoekterm: Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Almere’).

De hondenregels gelden zowel binnen als buiten de bebouwde kom van Almere:

  • Hondenpoep opruimen moet in heel Almere. Ook in de losloopgebieden. Hondenbezitters zijn verplicht altijd een schepje of (hondenpoep)zakje mee te nemen bij het uitlaten van de hond. 
  • In Almere geldt een aanlijnplicht voor honden. In bijna de hele stad kunnen hondenbezitters met hun hond wandelen, als ze zijn aangelijnd. Zelfs als de hond goed gehoorzaamd.
  • In de hondenlosloopgebieden kunnen honden in vrijheid rennen, spelen en snuffelen. Op de Hondenkaart staan de losloopgebieden. 
  • In de verbodsgebieden zijn honden niet toegestaan. Dat zijn onder andere speelplekken, winkelcentra en (seizoensgebonden) stranden. Op de Hondenkaart staan de verbodsgebieden.

Hondenkaart

Op de hondenkaart is met gekleurde vlakken aangegeven waar in Almere:

  • honden niet mogen komen (verbodsgebieden);
  • honden mogen loslopen (losloopgebieden).

Deze kaart kunt u vinden op almere.nl/hondenkaart.

Written by