Eerste graffiti op vrijplaats al onzichtbaar

Binnen twee dagen zijn de eerste muurschilderingen onder de Appelbrug al overgeschilderd. Dat is in strijd met de ongeschreven regels die graffitikunstenaars respecteren.

De graffitimuur tussen Parkwijk en Tussen de Vaarten werd vrijdagmiddag geopend. Ervaren kunstenaars hadden onder meer een toepasselijke en goed gelijkende kopie gemaakt van Magritte’s ‘Le fils de l’homme’. Zondag was dat werk al overgeschilderd.

Internationaal bestaan verschillende codes onder makers van muurschilderingen. Eén daarvan is dat een beter kunstwerk niet door minder werk onzichtbaar wordt gemaakt. In dit geval gaat het om eenvoudige tags, zogenoemde ‘handtekeningen’.

De graffitimuur is door de gemeente aangewezen als vrijplaats voor kunstenaars die hun talenten willen ontwikkelen. Door de ligging en aantrekkelijkheid van de muur voor graffitischrijvers heeft de gemeente erin toegestemd de muur vrij te geven aan street art kunstenaars. Er mag dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang street art op worden aangebracht.

Foto Greta Verduin

Geschreven door