Busbaan Floriade gesierd door blijvend kunstwerk

Na Floriade Expo 2022 zal een nieuwe stadswijk op het terrein ontstaan. De basis van deze wijk is nu al gelegd. De bomen en planten van het Arboretum blijven staan. 12 infokiosken over

De Groene Stad behouden hun plek. En de bestrating die voor de Expo is aangelegd, blijft liggen. Daar valt ook Hortus Avenue onder; de busbaan die deels gesierd wordt door een kunstwerk van Farida Sedoc. Almeerse jongeren werken hard om het kleurrijke geheel voor het einde van Floriade te voltooien.

We Will Find a Way

Het kunstwerk heet ‘We Will Find a Way’ en is mede gebaseerd op gesprekken met Almeerse jeugd. Op uitnodiging van Stichting Floriade Expo 2022 sprak de kunstenares met een aantal jongeren die bijeen gebracht waren door jongerenorganisatie JAMES. Ze praatten over ervaringen uit het verleden, het heden en de toekomst in de stad. Het resultaat is een collage van golven met verschillende symbolen. Het ontwerp is geïnspireerd op de Almeerse jeugd. Ook de uitvoering is door deze groep op zich genomen.

Impact maken

Jongerenorganisatie JAMES werkt volgens de waarden: meedoen, meedenken en meebeslissen. JAMES is een afkorting voor Jongeren Almere Met Een Stem. De stichting wil jongeren een stem geven en betrekken bij de stad. Alex Groove van JAMES legt uit hoe ze dat toepassen. “Wij gingen vanuit die 3 kernwaarden nadenken over wat past binnen het beeld van Floriade. Ook wilden we iets blijvends in Almere neerzetten waarmee we impact kunnen maken. En dat is hiermee gelukt. Als de jongeren die hieraan mee hebben gewerkt over 10 jaar met hun kinderen hierlangs lopen, kunnen ze nog altijd trots zijn op hun werk.”

Kleuren op de weg

Op dagen dat er veel moet gebeuren, komen er jongeren vanuit JAMES naar Floriade om mee te werken aan het kunstwerk. Zij begeleiden op hun beurt weer scholieren en studenten die een bezoek brengen aan Floriade. Met speciale verf die voor lange tijd blijft zitten, wordt de busbaan ingekleurd. Sandra van Beers, directeur van het kunst- en cultuurprogramma van Floriade, geeft uitleg. “Vooraf is er nagedacht over geschikte kleuren en patronen voor op de weg. We hebben dit met de gemeente en het busbedrijf besproken, zodat de busbaan nog wel goed zichtbaar blijft voor de buschauffeurs.”

Kunstenares Farida Sedoc

Curator van het kunstprogramma Ward Janssen benaderde kunstenares Farida Sedoc om het ontwerp te maken. Het vormgeven van het kunstwerk was precisiewerk. “Het moest niet te moeilijk te realiseren worden, maar het moest ook weer niet te simpel worden,” vertelt Alex. “Uiteindelijk is het een perfecte mix geworden. En zij zorgde ervoor dat het echt betekenisvol werd.

Net een festival

Alex vertelt dat er 25 jongeren betrokken waren bij de voorbereiding van het kunstwerk. “Nu ze zien dat het bijna af is, merk je dat hun enthousiasme alleen maar groter wordt.” En er wordt goed gezorgd om het enthousiasme tijdens het verven ook op niveau te houden. “Tijdens de introductieweken begin september is er een DJ geregeld. Het waren hele zonnige dagen. Met de muziek op de achtergrond was het net een festival. Je zag hoe de jongeren het onderling naar hun zin hadden, af en toe meedansten met de muziek en plezier hadden in het verven.”

We doen het samen

En dat werkt aanstekelijk voor de bezoekers van Floriade. “De oudere bezoekers vinden het vaak vooral leuk om ons aan het werk te zien. Soms vragen ze naar de betekenis van het kunstwerk, of hoe lang het blijft liggen. Jongeren in de leeftijd van 13 tot 30 jaar kunnen we vaak wel enthousiasmeren om mee te doen. En dat draagt zo bij aan het community-gevoel. We doen het samen. Ons team doet mee, de jongeren doen mee en de bezoekers doen mee.”

Wil je de jongeren van JAMES ook een handje helpen? En lijkt het je leuk om een blijvende impact te hebben op het straatbeeld van Almere? Als bezoeker van Floriade kun je op woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur je steentje bijdragen aan het kunstwerk. 
In de laatste 2 weken van Floriade kun je zelfs een persoonlijke noot toevoegen aan het kunstwerk. Want dan mogen bezoekers hun eigen wens over de groene stad van de toekomst op de busbaan schrijven.

Geschreven door