Maandelijks Klimaatcafé op 2 in Stad

Vanaf donderdag 20 juli is er in Café op 2 op het Stadhuisplein in het centrum maandelijks een Klimaatcafé. Onder het genot van een drankje kun je daar in gesprek gaan over al je zorgen rondom de ontwrichtende klimaatcrisis. Ook is er ruimte om met andere gasten te praten over veerkrachtige manieren om met de omstandigheden om te gaan.

Niets is heerlijker dan op een zwoele zomeravond een terrasje te pakken. Maar in de huidige klimaatcrisis kan het extreem warme weer ook gevoelens van onzekerheid en angst oproepen. Hoeveel graden gaat de aarde nog opwarmen, woon ik wel veilig in de polder, hoe zijn rampen nog te voorkomen? Het klimaatcafé biedt een uitgelezen mogelijkheid om die zorgen met gelijkgestemden te delen.

Het is ook de plek om te praten over nieuwe initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan. Van voedselbos tot afval rapen, van maaibeleid tot vliegtaks. Alle ideeën voor een betere toekomst vinden een luisterend oor in het Klimaatcafé.

In gesprek met rebellen

Daar zijn ook activisten aanwezig van Extinction Rebellion (XR), de beweging die zich inzet voor klimaatrechtvaardigheid voor iedereen. XR eist van de overheid om eerlijk te zijn over de ecologische ramp die zich voltrekt, te doen wat nodig is om het verlies aan biodiversiteit te stoppen en burgers te laten beslissen over een rechtvaardige transitie. De activisten voeren daarvoor creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties.

“We merken dat veel mensen vinden dat de overheid te weinig doet om de klimaatcrisis aan te pakken,” zegt Connie Engelberts van XR. “Sinds de demonstraties tegen fossiele subsidies op de A12 in Den Haag zijn veel Almeerders nieuwsgierig naar Extinction Rebellion. Niet iedereen kan of wil zich bij ons aansluiten. Dit Klimaatcafé is een laagdrempelige manier om in contact te komen met iedereen die zich inzet voor een schonere, gezondere en rechtvaardigere wereld. Het café staat open voor jong en oud, voor alle Almeerders: iedereen is welkom om aan te schuiven. ”

Derde donderdag

XR organiseert het Klimaatcafé op de derde donderdag van de maand in Café op 2 aan het Stadhuisplein 2 in Almere. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30  uur. Drankjes zijn voor eigen rekening.  De eerste bijeenkomst is op donderdag 20 juli. Daarna staan er nog twee gepland op donderdag 17 augustus en donderdag 21 september.

Geschreven door