Almeerders vaker naar huisarts

Almeerders doen meer dan andere Flevolanders een beroep op de huisarts. Inwoners kregen over 2021 per verzekerde 247 euro vergoed, terwijl dat elders in de provincie 235 euro is en gemiddeld in het hele land 236 euro.

Kijk je naar alle zorg die vergoed wordt, dan ligt het gemiddelde in Almere laag: 2476 euro. In heel Flevoland gaat het om 2547 euro en voor heel Nederland bedraagt de gemiddelde vergoeding 2751 euro. De cijfers over 2021 zijn de meest recente die zorgdataverzamelaar Vektis vergaard heeft.

Zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks meer dan vijftig miljard euro aan kosten, meldt Vektis. Dat bedrag groeit al jaren, en is een van de redenen dat de zorgpremie ook in 2024 stijgt.

Dat we steeds ouder worden speelt ook een rol bij de stijgende premie. De vergoedingen voor 75-plussers in Almere zijn in 2021 opgelopen naar 77 miljoen euro, dus 8143 euro per verzekerde uit die leeftijdscategorie. In heel Nederland stijgen de zorgkosten voor 75-plussers harder dan de totale zorgkosten, ook als je rekening houdt met het toenemend aantal ouderen.

De vergoedingen voor huisartszorg lopen ook harder op dan gemiddeld: in Almere ging het van 198 euro per verzekerde in 2016 naar dus 247 euro nu.

Geschreven door