ALLUMINOUS Lichtkunstfestival – aanvullende informatie en beelden

Zoals we eerder berichtten start vandaag de tweede editie van het lichtkunstfestival ALLUMINOUS in Almere. Langs een wandelroute rondom het centraal in Almere Centrum gelegen Weerwater ervaren bezoekers van ALLUMINOUS acht magische lichtkunstwerken en een mooi randprogramma.

In 2022 beleefde het festival met 30.000 bezoekers een zeer succesvolle start. Dit jaar heeft de organisatie meerdere nieuwe en verrassende partners en samenwerkingen aangetrokken. De bezoekersbeleving wordt hiermee nog unieker en de organisatie hoopt het succes van vorig jaar te evenaren.  

Voor ALLUMINOUS heeft de organisatie een eclectische bundeling van talenten ingezet. Duo’s van theatermakers, voorgesteld door Almeerse theatergezelschappen Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond zijn gekoppeld aan beeldend kunstenaars om nieuwe werken te maken. Hiermee wil de organisatie een eigen, nieuw stempel drukken op lichtkunst als kunstgenre om mee te experimenteren, juist nu lichtkunst al in vele steden in Nederland ingezet wordt als publieks-trekpleister. 

De hieruit ontstane duo’s zijn ieder op zichzelf al uniek maar levert ook bijzonder, multidisciplinair werk op. Theun Mosk werkt namens Gouden Haas samen met de internationaal geprogrammeerde techno dj Oceanic aan kunstwerk Point Nemo, een installatie-landschap op het Almeerse stadsstrand.

Modecollectief MAISON the FAUX is gekoppeld aan Linda Bosch van Suburbia, waarmee zij samen een mythische geestverschijning in het bos van het Lumièrepark creëerden. Kunstenaar Maaike Fransen werkte samen met scenograaf Juul Dekker, naar voren geschoven door Vis à Vis, aan een acht meter hoge, drijvende kapel over de toekomst van ons landschap bij toenemende zeespiegelstijging. Jeugdtheatergezelschap BonteHond selecteerde twee jonge theatermakers Zindzi Witte en Serano Pinas die met schoolkinderen uit Almere een educatief lichtkunstwerk maakten.

Amsterdam Light Festival
Voor liefhebbers van light art werkt ALLUMINOUS samen met Light Art Collection, om kunstwerken van publiekslievelingen Vendel & de Wolf en Taiwanees collectief UxU studio, van Amsterdam Light Festival, het populairste lichtkunstevenement van Nederland, naar het festival in Almere te halen.

Samenwerking met Black Pencil
Naast deze samenwerkingen sluit in 2023 ook Almeers ensemble Black Pencil aan als nieuwe programmapartner. Samen met kunstenaar Jurjen Alkema maken ze van het Almeerse Schipperplein een nieuwe technologische ervaring waarin architectuur samenvloeit met licht en geluid als experimentele hartslag van de stad.

ALLUMINOUS te voet, met de fiets én met de boot
ALLUMINOUS is een wandelroute maar kan door mensen die niet goed kunnen lopen of de afstand te ver vinden, dit jaar ook op de fiets worden afgelegd. Maar wandelend komen het programma en de kunstwerken beter tot hun recht. Er zijn dan ook parkeervlakken bij de kunstwerken waar de fiets achterblijft om het laatste stukje te lopen. Ook nieuw is de verlichte pendelboot die vaart tussen de Esplanade en het Circuloco paviljoen op het voormalig Floriade terrein zodat de route op willekeurige plekken kan worden gestart of in twee dagen kan worden afgelegd.

ALLUMINOUS Lichtkunstfestival is van 20 tot 29 oktober elke avond van 19.00 tot 23.00u gratis te bezoeken. Het volledige programma is te vinden op alluminous.nl

Geschreven door