Omroep Almere wil gooi doen naar omroeplicentie | de media

Almere DEZE WEEK heeft een artikel gewijd aan de nieuwe toewijzing van de lokale omroep.

Omroep Almere wil opnieuw een gooi doen naar de licentie voor lokale omroep. Nu ligt dat bij de Stichting Productie Fabriek Almere (SPFA). De gemeenteraad moet volgend jaar opnieuw beslissen over de toewijzing. 

De omroep schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat zij qua bereik, na Omroep Flevoland en Almere DEZE WEEK op de derde plaats staat. De SPFA is nu de lokale omroep. Daarmee ontvangt het de lokale subsidie (formeel: bekostiging). Omroep Almere krijgt dat derhalve niet. De omroep werkt louter met vrijwilligers. De omroep wil nu alsnog proberen de licentie binnen te halen.

De toewijzing van de lokale omroep is al jaren tamelijk omstreden in Almere. In het verleden vroegen verschillende fracties zich af, gezien het enorme aanbod op radio en tv, of het subsidiëren van een lokale omroep nog wel van deze tijd is.

Daar denkt staatsecretaris Uslu (Cultuur en Media) anders over. In een recente brief aan de Tweede Kamer stelt zij dat regionale en lokale media onmisbaar zijn voor verbinding tussen burgers en voor het democratisch draagvlak in de samenleving. Er worden miljoenen vrijgemaakt voor de versterking van de lokale journalistiek.

Samenwerking tussen lokale omroep en nieuwsmedia

Omroep Almere is van mening dat er samenwerkingsverbanden moeten komen met de lokale nieuws bedrijven als bv ADW. Het commercieéle moet niet bij de omroep liggen. Daar zijn de lokale nieuwsmedia voor.

Uit respect voor Almere DEZE WEEK kunt u het vervolg van het artikel lezen op hun website, klik hier

Geschreven door