Slechte gezondheid groeit fors in Almere

Over een paar jaar kampt bijna de helft van de Almeerse bevolking met overgewicht. Ook neemt het aantal aandoeningen de komende vier jaar fors toe.

Het aantal hartpatiënten in Almere stijgt in die periode met 16 procent naar 9140. Het aantal Almeerders dat over vier jaar lijdt aan diabetes groeit met ruim 13 procent. De uitkomsten blijken uit onderzoek van het RIVM.

Huisartsen in de stad krijgen in 2027 bijna 500.000 consulten van patiënten in één jaar. Dat komt neer op 33 consulten per inwoner. Almeerders gaan meer dan 40.000 keer vaker naar de huisarts, en ruim 30.000 keer vaker naar het ziekenhuis dan dit jaar, voorspelt het RIVM.

Niet alleen groeit de bevolking, ook worden we gemiddeld ouder. Over vier jaar is één van elke 39 Almeerders ouder dan tachtig jaar. Dementie zal daardoor vaker voorkomen, maar ook andere ouderdomskwalen zoals staar, versleten knieën en heupen.

Ten opzichte van dit jaar groeit het aantal mensen dat recht heeft op thuiszorg met zo’n twintig procent.  

Geschreven door