De gemeente Almere zet in op JOGG-Teamfit

De gemeente Almere, De GGD Flevoland, De Schoor, Welzijn in Almere en JOGG-Teamfit hebben de handen ineengeslagen. Samen zetten zij zich in om zoveel mogelijk sportverenigingen in Almere kosteloos te ondersteunen bij het creëren van een gezondere sportomgeving.

JOGG-Teamfit in Almere – samen voor een gezondere sportomgeving

Almeerse samenwerking

De samenwerking tussen de gemeente Almere, De GGD Flevoland, De Schoor, Welzijn in Almere en JOGG-Teamfit is ontstaan, omdat zij het belang van een gezondere sportomgeving inzien. Ruim 52% van de Flevolanders (van 18 jaar en ouder) kampt volgens de richtlijnen van het GGD met overgewicht. In Almere heeft zo’n 55% van de inwoners overgewicht. Landelijk is gemiddeld 49,4% van de volwassen te zwaar[1]. Een oud gezegde luidt: “Jong geleerd is oud gedaan” en juist daarom zet JOGG-Teamfit in Almere in op het creëren van een gezondere sportomgeving voor met name jeugd.

Onderzoek van het Voedingscentrum toont daarnaast aan dat slechts 22% van de Nederlanders vindt dat er genoeg gezond(er) aanbod is in sportkantines[2]. Het is volgens de werkgroep een goed moment om met de Almeerse sportverenigingen en -locaties aan de slag te gaan op dit thema.

JOGG-Teamfit

Teamfit is de landelijke werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sportomgeving. Team:Fit coaches helpen sportverenigingen bij het gezonder maken van de horeca en sportaccommodaties. Daarnaast is er ook aandacht voor een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik. Samen met de sportlocatie kan er in kleine stappen gewerkt worden aan het creëren van een gezondere sportomgeving en het aanbieden van gezondere alternatieven. Dit houdt overigens niet in dat het bakje patat en het biertje uit de kantine moeten verdwijnen!

Buurtlocaties en evenementen

Binnen JOGG-Teamfit wordt er samengewerkt met onder andere NOC*NSF, sportbonden, verenigingen en gemeenten. Naast dat JOGG-Teamfit zich inzet voor sportlocaties en -verenigingen, kunnen ook buurtlocaties en (sport)evenementen gebruik maken van JOGG-Teamfit.

Aan de slag

Wil je als vereniging ook aan de slag met het creëren van een gezondere sportomgeving? Meld je dan hier aan, of neem contact met ons op via: evanmaurik@deschoor.nl, avantilburg@deschoor.nl en/of kenny.kersjes@teamfit.nl

[1] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/regionaal-internationaal/regionaal#node-overgewicht-ggd-regio

[1] https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/nederlanders-willen-minder-snoepen-maar-zien-weinig-gezond-aanbod.aspx#msdynttrid=g_y9dhybCe5oEeCqwUDr7Qu6dr9ixz972Zbxr5rd7BI


[1] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/regionaal-internationaal/regionaal#node-overgewicht-ggd-regio

[2] https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/nederlanders-willen-minder-snoepen-maar-zien-weinig-gezond-aanbod.aspx#msdynttrid=g_y9dhybCe5oEeCqwUDr7Qu6dr9ixz972Zbxr5rd7BI

Geschreven door