Erepenning voor Robert Mienstra voor zijn inzet voor Almere

Op 31 oktober heeft burgemeester Hein van der Loo de Almeerse Erepenning uitgereikt aan Robert Mienstra. Hij ontvangt de erepenning voor zijn jarenlange inzet voor de stad, als journalist, docent en vrijwilliger.

Burgemeester Hein van der Loo: “Als docent, als journalist en als vrijwilliger is Robert Mienstra van grote betekenis geweest voor onze stad. Zijn jarenlange inzet is nu geheel terecht bekroond met de Erepenning van Almere.”

Robert Mienstra behoort tot de eerste lichting docenten in Almere. Als docent Nederlands bij de school voor voortgezet onderwijs De Meergronden heeft hij veel Almeerse jongeren een positief duwtje naar hun toekomst gegeven. Dat deed hij ook vanuit Playing for Success, een organisatie die op een creatieve en actieve manier onderwijs biedt aan kinderen die extra zelfvertrouwen kunnen gebruiken.

Later verlegde hij zijn werkterrein naar de lokale journalistiek. Hij is al lange tijd een van dé gezichten van de krant Almere DEZE WEEK. Hij schrijft over belangrijke politieke kwesties, maar ook over buurtinitiatieven en schoolprojecten. Altijd met de bedoeling om inwoners te betrekken bij de stad, en hun een stem te geven.

Samen met collega-journalist Marcel Beijer initieerde hij de Stadsgesprekken in Casa Casla, om inwoners van Almere hun stem te laten horen over verschillende thema’s die spelen in de stad. Hiermee wonnen ze dit jaar de landelijke Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2023. In 2022 waren zij genomineerd voor deze prijs met hun podcast Het Politiek Circus van Almere, waarmee ze de Almeerse politiek toegankelijk maken voor een breed publiek.

Daarnaast is Robert Mienstra op meerdere plekken actief in de Almeerse samenleving. Onder meer als voorzitter van de jury van het Almeers dictee en hij was jurylid van de Miep Diesel schrijfwedstrijd voor kinderen. Ook zet hij zich in voor Gkracht, een panel van mensen met een licht verstandelijke beperking.

Volgens de Adviescommissie Gemeentelijke Onderscheidingen is Robert Mienstra een toonbeeld van excellent vakmanschap met grote maatschappelijke betekenis. Met de Erepenning als gemeentelijke onderscheiding benadrukt gemeente Almere het belang van vrijwilligers en informele ambassadeurs voor onze stad. De betrokkenheid van vrijwilligers vormt een van de fundamenten van Almere. Zonder hen zou de stad niet hetzelfde zijn.

Foto Fred Rotgans

Geschreven door