Ingezonden Brief | Ton Theunis | Tegen de stroom in

Môgge Almere… Tegen de stroom in…

Gisteren trokken ze de stekker eruit, Tennet en Liander. Dat zijn energiebedrijven. Ze zorgen voor de aanleg en het onderhoud van elektriciteitsnetwerken. Door heel Nederland en dus ook in Almere. En het gaat niet meer. De koek is op. Vanaf gisteren kan in Almere geen nieuwbouw meer op stroom worden aangesloten. Dat kon je zien aankomen. Maar dat deden ze niet.

Ik had de middag tevoren nog een rapport over de plaatsing van laadpalen zitten lezen. Sinds ik in de gemeenteraad werkzaam ben, of eigenlijk sinds ik Johan de Leeuw ken, doe ik dat soort dingen. ‘De oude leeuw’ maakt zich al jaren sterk voor andere energievoorzieningen in Almere, met name waterstof, dus dan ga je je er vanzelf ook mee bezighouden. En niet ten onrechte, want Flevoland is nota bene de provincie met veruit het grootste aantal windmolens van Nederland, 837 stuks vervuilen dagelijks de horizon. Kijk ons eens…

Er zat een plaatje in dat rapport. Van alle laadpalen die momenteel in Almere zijn geplaatst. Dat zijn er 1.316. En het moeten er zeker 5.500 worden. Vanwege ‘het klimaatakkoord’.

Sinds gisteren kan daar ‘moesten’ van worden gemaakt. Want de rek is eruit. Helemaal. Het betekent ook dat er geen nieuwe woningen meer van stroom kunnen worden voorzien. Verdere beloften over het oplossen van de woningnood en uitspraken als ‘bouwen, bouwen, bouwen’ kunnen dus vooralsnog in de kast. Nieuwe bedrijven, de uitbreiding van de hogeschool: niet.

Dat is dus het resultaat van de klimaatgekte, de CO2-hysterie en het bijna religieuze wensdenken bij elkaar.

De wethouder werd verrast door het nieuws. De gemeente liet binnen een uur op ‘X’ weten geschokt te zijn. En iedereen die zijn telefoon opgeladen had of achter een beeldscherm zat, kon dat lezen. Want die hadden stroom. Nog wel, tenminste.

Binnenkort zal dat ook wel anders worden, want als iedereen tegelijk aan de laadpaal moet om zes uur, kan ons net vast nog minder hebben.

Want we moesten van het gas, de kolencentrales moesten dicht, benzineauto’s in de ban, meer datacentra, overal zonnepanelen en windmolens die zelfs betaald krijgen om op bepaalde tijden alsjeblieft niet te draaien want ‘het net kan dat niet aan’…

En die oude Leeuw zijn vinger maar opsteken, de afgelopen jaren. Maak nou een ander energienetwerk. Gebruik waterstof.

Inmiddels zijn ze er allemaal mee bezig. Robbie Jetten, verantwoordelijk voor de ellende, weet niet hoe snel hij waterstoffabrieken moet realiseren. De koning vloog er zelfs voor naar Spanje om allerhande waterstofcontracten te sluiten voordat Tennet ook Paleis Noordeinde af zou sluiten.

Alleen in Almere niet; daar stonden nog steeds een paar mensen te roepen in de woestijn. Tegen dovemansoren. Geen wonder dat wij als eerste het haasje zijn. Nee, uw open haard mag niet aan; daar heeft de buurt maar last van. Dat mogen alleen de biomassa-centrales van Timmerfrans, Klaver & co.

Ik raad u aan om wat extra dekens in huis te halen voor de komende winter…

Omroep Almere geeft iedere burger van Almere de gelegenheid een openbrief te plaatsen als opinievorming. Er zijn regels, zo discrimineren we niet. Zijn tegen het beledigen van een ander. Als ook moeten we de afzender weten wie dat is. We zullen contact opnemen om uw identiteit te kunnen controleren.
Stuur naar info@omroepalmere.nl

Geschreven door