‘Recente explosies geen lukrake bommen’

De zware explosies die in Almere hebben plaatsgevonden zijn niet het gevolg van lukraak bommen strooien of explosieven plaatsen. Ze hebben  uiteenlopende achtergronden.

Dat zei burgemeester Hein van der Loo donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad. Hij ziet in Almere wel een trend van “hele dramatische incidenten”. Aanleiding voor het debat waren twee explosies, afgelopen weekend in Poort en Tussen de Vaarten.

VVD-raadslid Van Hilten wilde vooral weten of de georganiseerde criminaliteit achter de aanslagen zit. De burgemeester beklemtoonde dat incidenten soms in de relationele sfeer plaatsvinden en soms met criminaliteit te maken hebben. Hij zegt wel dat er samenhang lijkt te zijn tussen de twee explosies van afgelopen weekend.

In de aanvraag van een debat somde de VVD een lijst van elf incidenten op. Van der Loo zei onrust onder de bevolking onnodig te vinden: “We hoeven niet onrustig te slapen omdat het bij ons kan gebeuren.”

Hij gaf een toelichting op zijn besluit om de twee getroffen woningen te sluiten. “Dat is een zeer ingrijpende maatregel die geen rol heeft in een strafrechtelijk onderzoek. Het is om de openbare orde te garanderen, want het moet voor de mensen die ’s nachts moesten evacueren, duidelijk zijn dat er bij die woningen niets te halen is.”

De burgemeester vindt dat de gemeente voor de lange termijn moet “investeren in omgaan met deze nieuwe werkelijkheid.” Hij denkt aan een campagne om jonge mensen bewust te maken. “Jonge mensen zijn soms ontvankelijk om voor slechts kleine bedragen grote misdaden te plegen. Het gaat doorgaans om jongeren die sociaal kwetsbaar zijn.”

Omdat woensdag een 16-jarige verdachte werd aangehouden, zei hij nog: “Zestien jaar, dat is hartstikke jong. Je verknalt je leven als je je hiertoe laat verleiden.” (archieffoto)

Geschreven door