Trekproef moet toestand bomen Westerdreef aantonen

De Almeerse SP-fractie wil dat wethouder Van Garderen een bomentrekproef laat doen bij de populieren langs de Westerdreef. Die proef moet aantonen dat de bomen nog stevig genoeg zijn en dat het niet nodig is om ze te kappen.

De gemeente Almere stelt dat de populieren instabiel zijn en voor een onveilige situatie zorgen. De bewoners van het gebied zijn het daar niet mee eens en boden vorige week 1200 handtekeningen aan tegen de bomenkap. De wethouder heeft volgens de SP toegezegd dat ze nog met enkele bewoners en de Bomencommissie zal spreken. Overigens is er wel een aantal bewoners die de bomen graag zien verdwijnen.

Bij een bomentrekproef wordt hoog in de boom een lier bevestigd en wordt gesimuleerd dat er een zware storm is. Daarbij worden zowel de breukveiligheid van de stam als de standvastigheid van de wortelkluit geanalyseerd. Volgens de SP is er tijdens het noodweer op 14 en 15 augustus, geen enkele boom aan de Westerdreef omgewaaid of afgebroken. “Er lagen zelfs geen takken op de weg”, meldt de partij.

Bron omroep flevoland

Geschreven door