Coalitie gaat zelf verkennen voor nieuwe meerderheid

De PvdA en GroenLinks wilden met een motie een onafhankelijke verkenner voor een nieuwe coalitie. Dit bleek tijdens de extra raadsvergadering van dinsdagavond 30 januari naar aanleiding van het vertrek van wethouder Roelie Bosch van de ChristenUnie, de partij die ook de coalitie verliet. Daardoor verloor de coalitie de meerderheid. De motie haalde het net niet: 21 voor 22 tegen.

Nadat Lesley van Hilten (VVD) namens de coalitie had gezegd dat de huidige coalitie wil gaan repareren met 1 zetel in de raad, en dat daartoe alle partijen met ruime scenario’s konden komen, vonden de PvdA en GroenLinks dat dit geen recht deed aan de ontstane situatie. Een nipt meerderheid steunde dit dus niet.

Succes?

Of de inspanning van de coalitie tot succes zal leiden moet blijken. Zowel de PVV als Forum voor Democratie zijn door een aantal coalitiepartijen uitgesloten. De Almere Partij gaf klip en klaar aan de redactie door niet in de coalitie te gaan zitten. Ook Respect Almere komt niet in aanmerking, net als Denk. 50PLUS zag het ook niet zitten, en wilde het coalitie-akkoord openbreken en dat de grote dossiers gezamenlijk – dus raadsbreed – moeten worden aangepakt maar hield wel een slag om de arm in de wandelgangen: “wij kijken altijd wat goed is voor de stad”, zei fractievoorzitter Marc van Rooij.

Onduidelijk bleef in het debat waarom Roelie Bosch de handdoek in de ring had gegooid. Voor GroenLinks was het overigens niets anders dan een meningsverschil tussen de ChristenUnie en de coalitie.

Geschreven door