Geen voorrang voor jonge huurders Odeonterrein

De gemeente kan en hoeft niets te doen voor de tientallen jongeren op het Odeonterrein die over een half jaar hun huis uit moeten. Het huurcontract is een overeenkomst met de verhuurder De Alliantie en de gemeente is daar geen partij in.

Zo reageerde het college donderdagavond op het geëmotioneerde alarm van PvdA en GroenLinks over de huuropzegging. In juli eindigt de periode van zeven jaar waarin de jongeren gebruik konden maken van de tijdelijke huizen.

PvdA en GroenLinks vroegen de wethouder om onmiddellijke maatregelen, die voorkomen dat de bewoners op straat komen te staan. Ze vroegen om passende huisvesting voor de jongeren, die volgens hen “wanhopig” zijn.

Wethouder Roelie Bosch zei namens de wethouder Wonen dat de huurders zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van onderdak. Ze zei het verdrietig te vinden dat Almere geen woningen heeft. Maar de huizen aan de Odeonstraat zijn nodig voor een volgende groep jonge huurders. “Dit is de werkelijkheid van de woningmarkt en we moeten de schaarste verdelen”, verklaarde de wethouder.

“Almere heeft een urgentenregeling en als er mensen zijn die daar recht op hebben, wordt daar zeker naar gekeken”, beloofde Bosch. De verhuurder heeft op kosten van de gemeente wel iemand aangesteld die huurders kan helpen bij het zoeken van een woning. Maar een garantie biedt dat niet.

In het tijdelijke complex wonen ook statushouders voor wie de gemeente verplicht is huisvesting te regelen. De wethouder beloofde die verplichting na te komen.

Omdat de huurders pas over ruim een half jaar moeten vertrekken, stelde ze voor het onderwerp later in de raad uitgebreider te behandelen.

Geschreven door