Tekort bij gemeente flink gestegen

De gemeente staat de komende vier jaar flink in het rood. Accountant BDO telt een tekort van ruim 67 miljoen euro.

Twee op de drie Nederlandse gemeenten kampen met een tekort. Den Haag zelfs met 442 miljoen. Ook Utrecht, Zoetermeer en Tilburg staan meer dan Almere negatief.

De mate waarin de gemeente de belastingen, zoals de ozb, kan verhogen, is de afgelopen jaren wel toegenomen. Deze zogenoemde belastingcapaciteit is voor Almere met 105 procent wel al aan de hoge kant. Hoe lager dat getal, hoe meer ruimte er is om bij financiële tegenslag de belastingen te verhogen.

De financiële buffer van de gemeente Almere is in 2022, het meest recente jaar waar BDO cijfers over heeft, minder groot geworden: tegenover elke euro aan bezittingen staat 38 cent aan eigen vermogen. Komt die zogenoemde solvabiliteit onder de 20, dan zit een gemeente in de gevarenzone. De druk van de gemeentelijke schulden op de uitgaven was in 2022 lager dan een jaar eerder: 40 cent voor elke euro aan inkomsten.

Geschreven door