‘Autoweg over IJmeer moet principe voor Pampus worden’

Een verbinding over het IJmeer moet ook ruimte bieden aan autoverkeer, maar die voorwaarde staat niet in een overzicht van principes voor het nieuwe stadsdeel Pampus. Leefbaar Almere verlangt die reservering wel en stelt daarom voor die aan de principes toe te voegen.

Almere en Flevoland willen Pampus alleen ontwikkelen als er een verbinding met IJburg in Amsterdam komt. In dat geval kunnen er duizenden huizen gebouwd worden. Het huidige college verbindt aan het traject ook een autoweg. Of de verbinding er komt is uiterst onzeker en zeker Amsterdam wil de autoweg niet.

In de pas opgestelde principes voor Pampus staat dat de metroverbinding de ruggengraat voor het stadsdeel moet worden. Leefbaar Almere vindt dat niet genoeg en wil de tekst aanpassen. Als er nu geen ruimte gereserveerd wordt, kan Almere later fluiten naar de weg, is de gedachte.

Raadslid Jeroen Dobber zegt dat het belangrijk is, in de ontwerpfase naast een metrolijn ook rekening te houden met autoverkeer. “Door nu al een weg over het IJmeer te plannen die ook voor auto’s geschikt is, zorgen we ervoor dat Pampus klaar is voor de toekomst. Deze weg maakt het niet alleen makkelijker om van en naar Almere te reizen, maar het helpt ook de stad aantrekkelijker te maken voor bedrijven en biedt ondersteuning voor allerlei soorten toekomstige vormen van vervoer, zoals zelfrijdende elektrische bussen of auto’s.”

Geschreven door