Defensie heeft Oosterwold op het oog voor kazerne

Het Ministerie van Defensie kijkt naar het gebied dat aan Oosterwold grenst, voor uitbreiding van activiteiten van het leger.

Voor een nieuw grootschalig kazerneterrein komt een gebied in Zeewolde in aanmerking, dat grenst aan de Almeerse wijk. Voor de nieuwe vestiging is 500 hectare grond nodig. Defensie heeft vijf opties in beeld, waarvan er vier in Flevoland liggen. Eén daarvan grenst aan Oosterwold.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft Defensie laten weten dat de plannen voor de kazerne de ontwikkelingsmogelijkheden van Oosterwold niet mogen dwarsbomen. Daarover zijn afspraken met het Rijk en met de gemeente Zeewolde gemaakt.

In totaal willen Almere en Zeewolde in het gebied 15-duizend woningen realiseren. Een kazerne past daarin niet, is het standpunt van het college.

Woensdag bezocht demissionair minister De Jonge (Wonen) Oosterwold en bekeek de locatie die Defensie op het oog heeft. De Jonge: “Er is in het land nu eenmaal enorm behoefte aan ruimte. En Flevoland heeft ruimte. Maar er zullen daarbij wel op een evenwichtige manier keuzes gemaakt moeten worden. Niet alleen voor de bouw van voldoende woningen, de behoeften van Defensie en de landbouw, ieder met op dit moment zijn eigen demissionaire bewindvoerder.”

Geschreven door