Een vast of variabel energiecontract afsluiten?

Het is de laatste jaren nogal onrustig geweest op de energiemarkt en dat hebben we natuurlijk ook wel kunnen zien aan de tarieven. Op een gegeven moment was het zelfs niet eens meer mogelijk om een vast contract af te sluiten omdat het daar gewoonweg te onrustig voor was. Ook nu zien we nog steeds dat veel mensen, ondanks dat het gewoon weer kan, de keuze maken om voor een variabel energiecontract te gaan, maar wat is nu eigenlijk verstandiger, een vast of variabel energiecontract afsluiten? In dit artikel vertellen we je er alles over en leggen we je ook precies uit wat de verschillen zijn en waar je op moet letten.

Wat is een vast energiecontract?

Een vast energiecontract houdt in dat de prijs per eenheid energie gedurende de looptijd van het contract onveranderd blijft. Dit betekent dat je gegarandeerd bent van stabiele energietarieven, ongeacht schommelingen op de energiemarkt. Dit kan voordelig zijn als je prijszekerheid belangrijk vindt en niet wilt worden verrast door plotselinge prijsstijgingen. Aan de andere kant kan een vast energiecontract ook beperkingen met zich meebrengen. Het betekent namelijk dat je niet kunt profiteren van eventuele prijsdalingen op de energiemarkt. Daarnaast worden vaste energiecontracten meestal voor een langere periode afgesloten, waardoor je minder flexibiliteit hebt om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Wat is een variabel energiecontract?

Een variabel energiecontract daarentegen heeft flexibele energietarieven die meebewegen met de markt. Dit betekent dat je kunt profiteren van eventuele prijsdalingen, omdat jouw energierekening lager uitvalt. Bovendien zijn variabele energiecontracten meestal flexibel qua looptijd, waardoor je kunt overstappen naar een andere energieleverancier als je een betere deal vindt. Het nadeel van een variabel energiecontract is dat de prijzen ook kunnen stijgen. Dit kan leiden tot onvoorspelbare energierekeningen, vooral als de energiemarkt volatiel is. Als prijszekerheid voor jou belangrijk is, kan een variabel energiecontract minder geschikt zijn. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn? Kijk dan voor particulier of zakelijk energie vergelijken op Overstappen.nl voor de beste prijs en service.

Welke keuze is het beste voor mij?

De vraag of je een vast of variabel energiecontract moet afsluiten, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en situatie. Hier zijn enkele overwegingen die je in gedachten kunt houden bij het maken van je beslissing:

Prijszekerheid

Als je gemoedsrust wilt en niet verrast wilt worden door prijsstijgingen, is een vast energiecontract wellicht de beste keuze voor jou. Dit werkt natuurlijk wel twee kanten op, dus wel iets om over na te denken.

Flexibiliteit

Als je graag wilt kunnen profiteren van prijsdalingen en de vrijheid wilt hebben om over te stappen naar een andere energieleverancier, kan een variabel energiecontract meer geschikt zijn. Zo profiteer je van een prijsdaling, maar merk je ook wanneer de prijzen omhoog gaan.

Looptijd

Kies je voor een vast contract, dan is dat vaak voor 1, 2 of 3 jaar. Het is dus aan jou om te bepalen of je dit wel of niet ziet zitten. Zo kan het in bepaalde gevallen bijvoorbeeld verstandiger zijn om iets meer te betalen, zonder vast te zitten aan een langdurig contract.

Geschreven door