Full-colour editie fototentoonstelling ‘Almeerders op de Fotorol’ in Stadsarchief Almere

Het stadsarchief heeft nu de full-colour editie van de succesvolle tentoonstelling ‘Almeerders op de Fotorol’.geopend. geopend. Na 5 edities met zwart-wit foto’s van de Almeerse persfotografen Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer is het nu tijd voor kleur. Almeerders op de Fotorol is nog te zien t/m 25 april 2024.

630.000 fotonegatieven

De afgelopen twee jaar liet Stadsarchief Almere een collectie van 630.000 fotonegatieven digitaliseren. Er bleek een te groot risico dat de kwaliteit van de negatieven achteruitging. Het overgrote deel van de foto’s zijn door Schutte, Jongerius en Friedländer gemaakt in zwart-wit. Jongerius en Friedländer maakten tot eind jaren negentig zelden kleurenfoto’s. Ze fotografeerden voornamelijk voor de lokale kranten die in die tijd in zwart-wit verschenen. Schutte fotografeerde vanaf halverwege jaren tachtig wel iets vaker in kleur.

Het stadsarchief maakte voor Almeerders op de Fotorol uit de honderdduizenden gedigitaliseerde beelden een eerste selectie foto’s van Almeerders in de beginjaren van de stad. Geen foto’s van officiële momenten en de zoveelste eerste paal maar zoveel mogelijk beelden van bewoners in een nieuwe stad. Sinds april 2023 werden iedere twee maanden alle foto’s in de tentoonstelling gewisseld. Bij deze zesde en laatste fotowissel zijn voor het eerst kleurenfoto’s te zien uit de periode 1978 – 2000.

Veel bezoekers

Almeerders op de Fotorol werd de afgelopen maanden door vele honderden mensen bezocht. In de tentoonstelling kunnen bezoekers informatie aan de foto’s toevoegen. Daarom hangen in de tentoonstelling allemaal ‘geeltjes’ met aanvullende gegevens met namen, jaren. locaties en verhalen over Almere.

In het stadsarchief zijn ook de ruim 500 eerder getoonde zwart-wit foto’s nog te bekijken. De foto’s zijn, samen met de notities, in vijf grote fotoboeken beschikbaar voor bezoekers.

Openingstijden en locatie

Stadsarchief Almere is geopend op di, wo en do van 12.00 – 16.00 uur en op afspraak.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk

Stadsarchief Almere is gevestigd aan de Stadhuispromenade 2, 1315 XP in Almere Stad (tegenover het stadhuis, links onder De Nieuwe Bibliotheek)

Foto Gert Schutte, collectie Stadsarchief Almere

Geschreven door