Eerste nieuws uit Almere aan de muur – Video verslag

De vroegste nieuwsfoto’s van Almeerse persfotografen is momenteel te zien in het Stadsarchief. Bij een bezoek van fotograaf Bob Friedländer aan die expositie maakte Omroep Almere opnames.

De collecties van Jos Jongerius, Gert Schutte en Bob Friedländer zijn digitaal opgeslagen in het Stadsarchief. Hun werk vormt een verslag van gebeurtenissen in de eerste jaren van Almere.

Sinds 1976, toen de eerste bewoners kwamen, waren er plaatselijke kranten die huis-aan-huis verspreid werden: eerst Almere Post, later De Almare en de Stadscourant en nog later ’t Groene Weekblad. Ook verkochten kranten uit Amsterdam, zoals Het Parool (Flevoparool) en het Nieuws van de Dag Almeerse edities.

Voor al die kranten waren behalve journalisten ook fotografen actief. Naast het drietal genoemde persfotografen, waren het later de medewerkers van fotobureau Kastermans die voor het Dagblad van Almere gingen werken.

Een selectie van de vroegste nieuwsfoto’s is tot en met 2 november in het Stadsarchief te zien. (foto: oud-burgemeester Cees de Cloe kwam al naar de presentatie door Bob Friedländer)

Geschreven door