Gemeente Almere wil Havenhoofd 7 in Haven kopen

Gemeente Almere wil het perceel Havenhoofd 7 in Haven kopen van vastgoedontwikkelaar HBA Projectontwikkeling. Het stadsbestuur heeft daarvoor een voorstel gedaan dat binnenkort wordt besproken met de gemeenteraad. De totale aankoopsom bedraagt 1,75 miljoen euro.

De gemeente wil zelf kunnen bepalen wat er in de toekomst op Havenhoofd 7 wordt gebouwd, en heeft daarom plannen om eigenaar te worden van de grond. HBA Projectontwikkeling is nu nog eigenaar van de locatie.

De vastgoedontwikkelaar heeft drie jaar geleden een plan ingediend om er een hoog appartementencomplex op te bouwen. Omwonenden kwamen daartegen fel in opstand: ze begonnen een handtekeningenactie en dienden bezwaren in, ook wel zienswijzen genoemd. 

Plannen van de baan

Naar aanleiding van deze bezwaren, een verzoek van de gemeenteraad, en de plannen die het stadsbestuur heeft met Almere Haven, is onderhandeld met HBA Projectontwikkeling over een andere plek voor het bouwen van huizen. Daarin is afgesproken dat de gemeente het stuk grond, waar nu al een gebouw staat, van HBA koopt. De vastgoedontwikkelaar koopt van de gemeente in stadsdeel Almere Poort een nieuw stuk grond om woningen te bouwen.

Nieuwe bestemming

HBA Projectontwikkeling heeft drie jaar terug een vergunning aangevraagd voor de bouw van een woontoren op het Havenhoofd. Die wordt ingetrokken als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van het stadsbestuur. De woontoren komt er in dat geval niet, en de gemeente gaat als nieuwe eigenaar van de grond op zoek naar een andere invulling van deze locatie. Zodra het proces voor deze ontwikkeling start, worden omwonenden hierbij betrokken.

Op de foto: de oorspronkelijke plannen.

Geschreven door